Боровинките са не само вкусни, но и полезни
Оказва се, че боровинките са не само вкусни, но и полезни. Тъмните боровинки са богат източник на антиоксиданти и витамин C. Те неутрализират стреса в организма и повишават доброто настроение.
Боровинките са познати още от праисторически времена и античността с киселия си вкус и лечебни свойства.
Освен вкусни, те са и полезни.
Спомагат за поддържане функциите на клетките във физиологични параметри и намаляват оксидативния стрес. Това намалява шанса за развитие на болести като Алцхаймер, невродегенеративни заболявания и др.
Освен това подобряват състоянието на паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система. Също така, боровинките увеличават чувствителността на ретината към светлина и помагат да се адаптира по-лесно в тъмното.
От полза са на малките кръвоносни съдове като увеличават концентрацията на високоплътностния „добър” холестерол и намалят нивото на вредния холестерол в кръвта с 12%.
Наскоро учени от Тексаския университет откриха, че черните боровинки потискат раждането на нови мастни клетки, които натрупват мазнини и повишават апетита, също така помагат и за изгарянето излишните мазнини.
Затова боровинките са не само вкусни, но и полезни.
Статията е прочетена 184 пъти
Вашият коментар