Боровинките са не само вкусни, но и полезни
Боровинките са не само вкусни, но и полезни

Оказва се, че боровинките са не само вкусни, но и полезни. Тъмните боровинки са богат източник на антиоксиданти и витамин C. Те неутрализират стреса в организма и повишават доброто настроение.

Боровинките са познати още от праисторически времена и античността с киселия си вкус и лечебни свойства.

Освен вкусни, те са и полезни.

Спомагат за поддържане функциите на клетките във физиологични параметри и  намаляват оксидативния стрес. Това намалява шанса за развитие на болести като Алцхаймер, невродегенеративни заболявания и др.

Освен това подобряват състоянието на паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система. Също така, боровинките увеличават чувствителността на ретината към светлина и помагат да се адаптира по-лесно в тъмното.

От полза са на малките кръвоносни съдове като увеличават концентрацията на високоплътностния „добър” холестерол и намалят нивото на вредния холестерол в кръвта с 12%.

Наскоро учени от Тексаския университет откриха, че черните боровинки потискат раждането на нови мастни клетки, които  натрупват мазнини и повишават апетита, също така помагат и за изгарянето излишните мазнини.

Затова боровинките са не само вкусни, но и полезни.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 184 пъти