Откриха идеалното съотношение между ягоди и сметана
„Дейли телеграф“ съобщи, че идеалното съотношение между ягоди и сметана е 70 към 30 процента според британски учени.
Това прави приблизително една лъжица сметана – готварска или неразбита и две средно големи ягоди.
Препоръчително е десертът да се консумира до две минути и 50 секунди от приготвянето. В противен случай, ягодите омекват, а сметаната подгизва.
Въпреки, че сметаната засилва вкуса на ягодите, те се свиват. Малко преди третата минута със скорост 1 процент на 30 секунди процесът на свиване започва.
Д-р Стюарт Фаримонд казва: „Най-изненадващото откритие е, че ягодите се смаляват от сметаната. Това показва, че сметаната не прониква значимо в плодовете, както и че има ясно движение на течността от ягодите навън към сметаната чрез осмоза. Получената в резултат оцветена в червено сметана съдържа ягодови молекули, които още повече допринасят за удоволствието“.
Ако съотношението се промени например на 60 процента ягоди и 40 процента сметана, то сладостта и ароматът не са задоволителни, а при съотношение на 80:20 ягодите започват да киселеят.
Кулинарната комбинация ягоди със сметана възниква още по времето на Хенри Осми. Въпреки, че комбинацията била необичайна, а сметаната се е смятала за „селска храна“, това бил десерт само за привилегированите.
Статията е прочетена 263 пъти
Вашият коментар