Ефектът на бирата е голям, тя има много полезни качества за организма
Ефектът на бирата е голям, тя има много полезни качества за организма

Хайде да си поговорим малко за ефекта на бирата. Много хора не подозират, но тази напитка е полезна за организма. Бирата е от най-балансираните напитки, физиотерапевтично погледнато. Тя е важен източник на витамини и подпомага на обмяната на вещества. В нея се съдържа пантотенова киселина, ниацин, пиридоксин и витамини, които влияят добре на косата и кожата. Убива туберкулозните бактерии и холерните бацили, а в Германия дори са създали бира с противоракови свойства.

Свойството да лекува и ефекта на бирата се дължи на витамините, етеричните масла и микроелементите в хмела. В 1 литър бира се съдържат 20% от дневната дажба на витамин В в тялото и 25% – пантотенова киселина. В бирата се съдържат и магнезий и калций, които предотвратяват появата на бъбречни и жлъчни камъни.  Растителните нишестени съединения пък стимулират отделянето на стомашни сокове и правилното храносмилане. Всички активни вещества действат успокояващо. Научно доказано е, че само бирата е способна да извади алуминиевите соли от човешкия организъм.

Тя помага за възстановяването на нормалната флора на стомашно-чревния тракт, което я прави полезна за пациенти претърпели тежки и изтощителни болести. Освен това бирата е антиоксидант. От своя страна бирените дрожди имат ефект върху инфекциозни заболявания, акне, фрункулоза и други кожни болести.

В народната медицина има много рецепти съдържащи бира – например срещу простуда. Освен това по време на прабабите ни бирата се е използвала за укрепване и блясък на косата. Дори е действала срещу пърхот. В днешно време маските от бира и яйчен жълтък премахват бръчките, затварят порите и придават еластичност на кожата.

Внимавайте с ефекта на бирата, защото за жалост бирата има и отрицателна страна. Ако прекалявате с нея, тя става причина за биреното коремче, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и др.

Има съмнения, че повишава кръвното налягане, променя ендокринния статус при мъжете и увеличава шанса за рак на гърдата при жените.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 194 пъти