Пчелният мед е много полезен против простуда
Пчелният мед е много полезен против простуда

Знаете ли, че има и природни лекове срещу простуда, които могат да помогнат, и не е нужно да се тъпчете с лекарства? Хубаво е да знаете някой от тях и ако се наложи да може да си помогнете.

Рязкото спадане на температурата и слабата имунна система стават причина за появяване на честите простудни заболявания. Полезно би било да се уповаваме на природните лекове, преди да посегнем към хапчетата и сиропите. Най-важното правило е да не се борим със симптомите, защото въпреки, че кашлицата, високата температура и липсата на апетит не са никак приятни, те са средство за борба с бактериите и вирусите в нашия организъм. Когато настъпят първите симптоми на болестта не трябва да използвате капки против хрема, сиропи и да смъквате температурата си (ако тя е под 38-38,5). Затова специалистите съветват:

Приемайте повече течности, за да се изпотите и да свалите температурата. Пийте компоти, чайове, натурални сокове и вода. Препоръчително е да не са нито прекалено горещи, нито прекалено студени, за да действат по-бързо.

Пчелния мед също помага. Най-голям потогонен ефект има липовия мед. Препоръчително е да консумирате меда заедно с мляко или топъл чай преди лягане, смесен със лимонов сок. Друго средство против простуда е сокът от хрян и мед в съотношение 1:1. С профилактична цел пригответе смес от сок от лук, мед и хрян и го приемайте 3 пъти на ден по 1 лъжица, преди хранене.

В народната медицина ще се намери и лек срещу кашлица. Смесете настъргана черна ряпа и мед и оставете сместа да престои няколко часа за да получите напитка, която лекува сухата кашлица. Със същата цел може да пиете и пресен морковен сок смесен с топло мляко или подсладен сок от лук (2-3 лъжици дневно). Можете да използвате и бразилска рецепта – намачкайте няколко банана през сито, разбъркайте ги с чаша топла вода или мед и добавете лъжичка мед.

Парата от прясно сварени и смачкани картофи лекува горните дихателни пътища.

Няколко капки сок от алое разреден с вода помага срещу хрема. Тази рецепта пък се препоръчва за възрастни: разбъркайте 1 част сок от алое, 1 част водка, 1 част мед и пийте по 1 с. л. няколко пъти на ден. Сместа издържа дълго време в хладилник.

Инхалациите също са полезни. Сложете 5-10 капки йодов разтвор или 5 капки нишадъров спирт, или 1-2 ч. л. натрошени сухи евкалиптови листа в съд с вряща вода. Ако искате добавете и сок от лук или чесън или дори лайка. За децата, инхалациите трябва да продължат до 5 минути, а при възрастните – от 5 до 10 минути, един или два пъти на ден. За страдащите от хипертония не се препоръчва.

Това са само някой от природните лекове за простуда, които събрахме и споделихме с вас. Ако и вие знаете някой от тях – споделете ги с нас, за да можем да сме си взаимно полезни и да се лекуваме успешно.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 181 пъти