Градина на балкон, тераса
Градина на балкон, тераса

Прочетете нашите съвети, за да си отговорите на въпроса: „Как да направим балкона си по-цветен?“

Ако сте запалени цветари, пролетта е най-подходящият сезон да се погрижите за цветята в градината или на домашния си балкон. Положите ли усилие може да превърнете балкона си в част от домашния интериор. Изберете желания от вас стил – рустик, екзотичен… Цветята също трябва да са според вашия вкус, но все пак е желателно да се съобразите с техните изисквания – дали предпочитат сянка или слънце, дали се простират на широко или на високо и т. н.

Едногодишните цветя предпочитат слънчевите балкони. Могат да бъдат петунии, невен, астра, латинка, тагетес (турта), циния, агератум, карамфил, дребноцветни хризантеми, минидалии (гергини), теменужки, маргаритки и други. Дори и немръзнещите ароматни карамфили, които не трябва да прибирате през зимата.

Лесни за отглеждане и красиви са падащите мушката (сакъзчета). Те не са претенциозни към слънцето и се чувстват също толкова добре и на сянка. Когато забележете прецъфтели цветове, ги чупете заедно с дръжката.

Хортензията също е подходящ избор, защото въпреки че е градинско цвете може да се отглежда и на терасата. Просто и трябва голяма саксия за разклоняващите се корени.

Вечнозеленото многогодишно цвете – фуксията е също толкова красиво.  В родната им Перу инките наричали фуксиите “цветя на красотата”. При нас ги наричат и обички. Те не харесват да бъдат премествани, а ако рискувате, има шанс цветовете и пъпките им да опадат. Те понасят и сянка. През лятото им трябва обилно поливане и подхранваща тор. Стайните растения също могат да бъдат изкарвани през пролетта – бегонии, пеларгонии, кактуси, зокум. Не забравяйте обаче да внимавате със слънцето в началото – дайте им време да свикнат.

Имате слънчев балкон и ви се иска да го засенчите? Виещите се растения са добро решение. Бръшлян, клематис, дива лоза, декоративен грах, виещи се рози и т.н. Не пропускайте да добавите опора – декоративна решетка, дебел здрав конец или жица.

За здраве в дома си добавете здравец (гераниум). Той е лесен за отглеждане и размножаване – само откършете стрък и го боднете в саксия или сандъче. Предпочита сянката, но може спокойно да издържи и на слънце. Не пропускайте да го поливате за да бъде зелен и уханен. Издържа на студа и не е нужно да го прибирате през есента.

Ако балконът ви не е достатъчен голям, разположете цветята на етажи. Внимавайте кое вирее на високо и кое е падащо. Изберете окачени саксии  с падащи цветя – сакъзчета, петунии и други.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 708 пъти