Жените завзеха всичко от мъжкия гардероб. Някои от тях усетили удобството на панталоните, почти забравиха за роклите. Всъщност типична мъжка дреха ли е панталона? Преди векове панталонът не е бил измислен.
ДРЕВНИТЕ ВРЕМЕНА
И двата пола са били с поли. Славните воини на Александър Македонски завоювали целия древен свят, изминавайки в марш двадесет хиляди километра, форсирали с бой планини и пустини. И стигайки до Индия, основали по пътя си нови градове, съществуващи хиляди години, създали велика империя, облечени в леки туники, силно напомнящи днешните коктейлни рокли. В древността нямало съществени разлики в кройката и силуета на мъжкия и дамския костюм. Животът на хората бил доста тежък, затова ролите на половете били доближени и като следствие костюмът нямал принципни различия по форма и конструкция. Знаменитите шотландци пък, обединени в страховити фамилни кланове, впоследствие превърнали се в кралска гвардия, носели килт, толкова приличащ на поличките на днешната ученическа униформа за момичета. Десенът тартан /многоцветно каре/ до ден-днешен се смята за знак за принадлежност към определен клан.

ПРЕЗ XVIII ВЕК
Маркиза Помпадур с уверена ръка управлявала най-пищния в Европа кралски двор, великата Франция и нейния крал. Ролята на тази необикновена жена била толкова голяма, че преди да решат някакъв въпрос в приемната на краля, чиновниците и обикновените търсачи на протекции най-напред били длъжни да получат благословията на неговата най-могъща фаворитка. Отслабването на властта на мъжете и засилването на ролята на жените се проследяват и в костюма. Ако се вгледаме добре в дрехите през тази епоха, ще видим, че мъжкият костюм бил дори по-натруфен от дамския. Мъжете по онова време носели накъдрени перуки с дълги коси, широки пищни камзоли /дълги жилетки/ със скъпоценни камъни, ризи с дантели, дълги чорапи, огромно количество панделки и бижута, атлазени обувки на висок ток. Натруфеният мъж губел своята първенстваща роля и ставал почти толкова нежен като жената. Силата и авторитетът на половете практически били равни. Но не за сметка на засилването на жената, а по-скоро на отслабването на мъжа.

НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК
Съвременният дамски гардероб се формирал през 20- те години на миналия век с усилията и таланта на великата Коко Шанел. Малката провинциална модистка успяла да подчини на волята си най-влиятелните мъже на времето и да подари на жените истинска свобода. Тя създала семпли и много функционални по кройка и силует неща. Жената се освободила от всичко твърдо и неудобно, сковаващо движенията и пречещо й да бъде силна и да претендира за равноправие. Още една крачка напред, и жените започнали да ползват активно неща от мъжкия гардероб.

Първа била знаменитата актриса и кумир на милиони хора Марлене Дитрих. Силата на нейното обаяние била толкова голяма, че и с мъжки костюм с панталон звездата изглеждала безкрайно женствена и еротична.
Славната традиция продължил Ив Сен-Лоран, който през 1962 г. предложил костюм с панталон за дамите. Обществото /със силите на мъжете/ се опитвало да се бори с маскулинизацията, но жените приели нововъведението възторжено и дори, без да се боят от осъждане, в знак на протест събували панталоните си в ресторантите, където според правилата пускали само с пола.

ДНЕС И СЕГА
През 70-те години на вълната на всеобщото увлечение по джинсите, маратонките и тениските се ражда модното направление унисекс. То отразява по-скоро отслабването на ролята на мъжа, отколкото желанието на жената да изтласка силния пол с още една крачка в неговото патриархално превъзходство. Това време може да се нарече точка на равновесие, след която жените все повече започват да трупат тежест в съвременното общество, превземайки нови и нови сфери на влияние, заемайки все повисоки ръководни длъжности. Последният бастион, символизиращ мъжкото превъзходство, е дамският делови костюм. Дрескодът разрешава само права пола и категорично забранява да се носи панталон в офиса. Интересно дълго ли ще се задържи това правило?
Популярността на дрехите в стил милитъри и сафари в дамските колекции е пряко потвърждение на това, че жените се опитват да проникнат във всички области, традиционно смятани за мъжки. При декларираното равенство се води явна борба между половете за лидерство.
Фактически силата на жената е когато е с пола.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 210 пъти