Поленът от цветята може да предизвика пролетните алегрии
Поленът от цветята може да предизвика пролетните алегрии

Алергиите са характерни през пролетта. Кихане, течащ нос, зачервени очи – много неприятни са тези пролетни алергии. Този тип алергии обикновено са предизвикани от дървесния полен през март и април. Тогава полена от брезата и останалите дървета е повече.

За нашия регион е характерно повечето алергии да започват през май, по същото време, когато тревите цъфтят. Хората страдащи от подобни алергии трябва да ограничат престоя на открито, най-вече на сухо и ветровито време и никога да не излизат без очила и шапка. Специалистите съветват още след прибирането у дома да смените дрехите и да вземете душ. Ако страдате от пролетна алергия, бъдете внимателни, когато избирате плодове и зеленчуци и най-добре избягвайте моркови, лешници, киви, сливи, череши, а ако сте по-чувствителни дори цвекло и спанак.

Лесно и ефикасно средство в борбата с поленовата алергия, която е част от пролетните алергии е честото миене на лицето, устата и носа. Иригацията на носната кухина е начин за облекчаване на сезонните алергии. Тя се състои от изплакване на ноздрите с разтворена в лъжичка морска сол и 250мл топла вода.

Д-р Мелиса Пайнонен, директор на синузитния център казва: “За повечето пациенти ползата от иригацията е, че тя е страхотна за лечение на симптоми, които иначе не се повлияват добре с медикаменти”.

Според лекарските предупреждения, трябва да вземете мерки срещу пролетните алергии предварително – още от октомври-ноември на предишната година. Специалистите съветват също засегнатите от поленова алергия да пият два пъти на ден  джинджифилов чай и да вземат 1000 мг до 2000 мг витамин С, който намалява отделянето на свободни радикали. Проучвания показват също, че и 500-1000 мг от биофлавоноида кверцетин  има ефект върху алергиите.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 147 пъти