Ядките – полезни и вкусни
Ядките – полезни и вкусни

Ядките са полезни и вкусни. Всички обичаме да си похапваме от тях. Те са известни още от древността, даже се е смятало, че имат магически сили. Примерно – лешниците със своите магически сили според древните са можели да предотвратяват мълнии. А още и да предпазват от уроки и зли сили, от змии и мишки.

Ядките съдържат в себе си голямо количество минерали и витамини, заради което присъстват в менюто на вегетарианците.

Орех

Със своето съдържание на Витамин С, орехите превъзхождат няколко пъти цитрусовите плодове и касиса. Мускулите се укрепват от орехите според схващанията. Също така те са полезни за употреба и след физическо натоварване, защото бързо премахват умората.

Освен това се счита, че консумацията на ядки от орех помага за избистряне на ума, и има много ползи за сърцето и мозъка.

Освен на витамин С, те са богати и на мазнини, витамини А, С, D, и танин.

Шамфъстък

Узрелият шамфъстък има зелен цвят, тогава той е и по-вкусен. Много хора го използват за профилактика при болести на сърцето. Също така той помага и при гадене, жълтеница и други заболявания на черния дроб.

Фъстъци

Фъстъците са богати на фолиева киселина, а тя подпомага обновяването на клетките на организма. Също така фъстъците са богати и на мазнини и за това са полезни при гастрит и язва.

Може би не знаете, но фъстъците също така са много богати на протеини и антиоксиданти.

Бадеми

Знаете ли, че бадемите са богати на витамин Е и калции. Изненадващо за някой, но те са много използвани и в козметиката, заради емулсията и маслото, което съдържат в себе си.

Лешници

Всички знаем, че лешниците са много употребявани в сладкарството и кулинарията. А комбинацията на лешници и шоколад е едно вкусно удоволствие, което никой не може да откаже.

Освен това с какво друго са полезни лешниците? Ами те са много богати на витамин Е и имат високо съдържание на белтъчини. Лешниците имат малко мазнини и са бедни на въглехидрати, и за това могат да се консумират без страх от напълняване, даже и при най-строгите диети.

Тези ядки могат да бъдат много полезни и при повишено налягане, увеличаване на простатата, варикозно разширение и възпаление на вените, при хронична умора и диабет. Може да използвате масло от лешник за успокояване на своите нерви, или при наличие на хроничен бронхит.

Както вече разбрахте – ядките са полезни и вкусни. Но все пак внимавайте с тяхната консумация. Не прекалявайте с тях и търсете разнообразието, за да имате максимална полза.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 132 пъти