Нашите съвети ще ви помогнат да превърнете своя малък балкон в уютно и красиво място.
Нашите съвети ще ви помогнат да превърнете своя малък балкон в уютно и красиво място.

Възползвайте се от нашите съвети за малкия балкон и превърнете това място в уютна и красива част от вашето жилище. Независимо от размера на балкона, той може да бъде вашето скрито място в шумния и пренаселен град. За жалост, колкото по-малък е балконът толкова по-трудно се декорира. Тук ще намерите някои  интересни начини как да обзаведете балкона според вкуса си и пространството, с което разполагате.

Проект за малкия балкон

Преди старта на обзавеждането и декорирането на малкия балкон, бъдете сигурни, че имате предварително подготвен план. Важно е какво искате да получите от мястото и как искате да изглежда. Например дали предпочитате то да е място за почивка, красива градина с цветни растения или малка открита кухня, където да готвите през топлите сезони. Предварително подберете фокусна точка, около която да декорирате малкия балкон.

Когато вече имате представа как искате да изглежда пространството на балкона, преминете към детайлите – в какъв стил и цвят да бъде балконът, както и с колко пари разполагате за обзавеждането му. Значение има видът и формата на балкона. Дали той е изцяло остъклен, отворен или закрит с две стени, тесен и издължен или широк и къс. Използвайте празното пространство.

Цветовете на малкия балкон

Цветовете зависят от ефекта, който желаете да постигнете. Най-популярни са свежите тонове и летните багри като цикламено, лилаво, жълто, тюркоазено. Ако сте почитатели на еко стила изберете земни цветове и тонове на зеленото. Комбинациите от бяло и розово са изключително подходящи ако сте заложили на визия тип лятна градина.

Обзавеждане за малкия балкон

Тук най-важна е функционалността. Пейка с ракла, покрита с цветни възглавнички или шезлонг са отличен избор за тесен и по-издължен балкон.

Ако балконът ви е малък, то заложете на сгъваема масичка, монтирана на стената и два сгъваеми стола. По този начин ще имате повече свободно пространство. В случай, че балконът ви е заграден от две стени можете да монтирате рафтове или етажерки на едната стена. Можете да ги използвате за държане на инструменти, книги, цветя.

Малък балкон с градина

Направете си красива градина. Постепенно започнете да подбирате различни цветя за балкона. Иначе рискувате да използвате пространството неправилно и да затрупате балкона. Избирайте саксии от различен вид, форма, размери, цвят, стил за да има разнообразие.

Нека балконът ви бъде организиран на няколко нива. Поставете сандъчета на парапета и висящи кошници на краищата на простора. Цветарниците ви съдействат в по-лесното подреждане на градината. Можете да избирате между традиционни модели, както и новаторски решения като шкаф за обувки, падащите отделения на който са използвани за убежище на цветя и подправки.

Изложението на балкона е от съществено значение за растенията. Когато избирате цветята трябва да се съобразите именно с него, за да знаете колко често да поливате градината.

Допълнителни съвети и идеи за малкия балкон:

Използвайте метални кукички с S форма. Закачете на тях саксии с различни видове цветя или метални кошнички, където да държите списания, вестници, щипки за пране, градинарски пособия.

Изберете подходяща настилка на малкия балкон. Най-често хората избират гранитогрес, понеже той не е хлъзгав. Други залагат на зелена настилка, приличаща на трева, за да е в хармония с еко декора, трети предпочитат малка пътека за по-прост и уютен стил.

За по-романтична обстановка, можете да добавите метални фенери за осветление.

Увивните растения, бамбуковите розетки или етажерки от плат ще ви предпазят от хорските погледи.

Ако балконът ви няма място за чадър, импровизирайте. Направете си тента от цветен плат с флорални мотиви.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 311 пъти