практични идеи съвети против жега за прохладаКак да се справим с жегата, как да я направим по-поносима? Много хора се вълнуват от тези въпроси през жарките, летни дни. Който си има климатик у дома и на работата е добре, докато е там. Но често се налага да се излиза навън. Съвета да се избягват най-горещите часове, на практика е трудно осъществим. Горещо е почти през целия ден.
Все пак някои неща могат да се направят, които да донесат облекчение в жегите.

Душ преди излизане навън

Вземайки душ хидратираме и охлаждаме тялото. Водата не трябва да е много студена, за да не го подложим на големи температурни разлики. Не е нужно да сушим косата, освен ако прическата не е от значение. С мокра коса си осигуряваме поне 20 минутна преднина пред жегата.

Светла шапка
Най добре бяла шапка, за дамите с голяма периферия. Бялото отразява светлината и слънчевите лъчи не достигат до главата. Хората с тъмни коси, са особено уязвими под слънцето.

Ветрило
За дамите ветрилото е чудесен, елегантен аксесоар и облекчение от горещия въздух. За мъжете има варианти с мини вентилатор на батерии или с usb.

Светли дрехи
За горещите, слънчеви дни са подходящи, широки, светли, леки дрехи от естествени материи.

Шал
Светъл шал, най-добре бял, от коприна или тензух е много практичен през лятото. Заема малко място, може да се използва за главата, за раменете, за малък навес или просто да се ветрее около нас, раздвижвайки нежно въздуха.

Чадър
Слънчевия чадър не е само за плажа. Всеки може да носи със себе си сгъваем чадър, под който да се подслони на сянка. Разбира се, носенето на чадър в летните дни е повече характерно за жените. Но кое е по-важно, какво ще помислят другите или да не получите слънчев удар? Разбира се чадърът трябва да е светъл. Черния чадър ще привлече слънчевите лъчи.

Храна
Леката храна ще облекчи организма в горещите дни. Избягвайте тежко, трудносмилаеми и мазни храни през лятото.

Вода
Пийте поне 2 литра вода и винаги носете малка бутилка със себе си. Пийте често, навлажнявайте лицето и шията си, а ако е много задушно и областта на сърцето.

Охлаждащ гел
Можете да си направите охлаждащ гел от пакетче желатин и малко вода. Желираната смес сложете в плик с „цип”, замразете го във фризера и използвайте за охлаждане.
Можете да го сложите във възглавницата за прохладен сън, да го допирате до части от тялото или да поддържате водата хладна. Желето бавно се темперира и така осигурява по-дълга прохлада.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 87 пъти