тамале

Идея за използване на царевичните листа, по индианската рецепта за тамале. В царевичните листа може да се сложи различна плънка. Индианците от древни времена са завивали в царевична шума картофено пюре, царевична маса, боб, и друга плънка. И в други краища на света се завива в листа храна, за да се задуши, овкуси или просто при липса на съд за това. Използват се бананови листа, листа от палма, лозови и зелеви листа.

Аз импровизирах с плънка от ориз, чушка, царевица, морков и лук.  За любителите на месото, може да се добави кайма или късчета месо.

Зеленчуци задуших за малко, а ориза добавих суров. След това започнах да пълня широки царевични листа , да ги завивам и завъръзвам с с лентички от същите листа. Опитах да ги правя на пакетчета или да сгъвам листото на две и да го завързвам като кесийка в горната част.

Сложих ги в съд и ги покрих с вода. Похлупих и варих 30 минути. Водата беше извряла, а ориза сварен.

Останатите листа, подредих и ги затиснах между два листа, да се изсушат за зимата. Те могат да се използват, като отново се потопят във вряла вода, за да станат еластични.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 18 пъти