Ето това ще намерите като тълкование на явлението приятелство:

Животът е отчасти това, което ние го направим и отчасти това, което го правят приятелите, които ние си избираме!

приятелствоПриятелството означава между личностна връзка, която се изразява в поведение на сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда. Приятелите са хора, които взаимно се радват на компанията си и проявяват лоялност един към друг. Обикновено споделят сходни вкусове и вършат заедно дейности, които са им приятни, помагат си в трудни моменти, обменят съвети и си връщат един на друг жестовете. За някои хора приятелството означава и просто доверието, че другият няма да ти навреди.

Различните проявления на приятелство варират по отношение на степента на близост или интимност между хората.Една от най-известните фрази за приятелството е казана от Аристотел:

„Какво е приятелят? Това е една душа,живееща в две тела.

Като феномен приятелството е предмет на интерес на такива дисциплини като социология, антропология, философия, зоология. То се явява едно от централните преживявания за човека и намира своето място във всички основни религии и митологии.

А запитвали ли сте се кои са приятелите? Защо са такива, какво откриваме в тях за да ги наречем така, а не познати?Имате ли честта да наречете някого свой истински приятел? Кога имаш нужда от приятел?

Ето какво мисля аз:

И най-силният човек търси опора в нещо. В този объркан свят с хиляди човечета, с вроден егоизъм по природа, искащи повече отколкото дават, дори и в отношенията помежду си, е трудно да намериш някой, който не търси интереси. Знам, че всичко си има цена, но не непременно в пари. И тук идва поредният въпрос, има ли такъв човек или такива хора, които да пренебрегнат изцяло себе си и възможността за лична облага за да ти помогнат? Но освен егоизмът ни е заложено и себе отдаването, да даваш без да искаш да получиш е част от човешките нужди, неизменна част от живота ни. Всички сме способни на загриженост и безрезервна отдаденост. Затова и приятелството се ражда в моменти на разочарование, изпитание или пък радост. Няма точно определение или момент, начин по който да намериш хора, с които да споделяш най-щастливите си мигове, най-големите си мъки, да мечтаеш с тях или да се страхуваш. Колко е хубаво, когато имаш доверие на някого, колко по-спокойно живеем, без да сме обсебени от съмнения и заради тях да губим хубавите мигове. Да споделиш с някого всичко , онова което се крие в душата ти, да си свързан с него само с мисълта, понякога са нужни само 10 секунди на ден.

В заключение, приятелите може да са нашият ориентир по житейският ни път! Нека всеки изпита какво е приятелство.

Десислава Кънчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 381 пъти