KY-Derby-14По-високо от човека, а по-ниско от кокошката. И децата знаят що е то…

Само до преди век, кутията за шапки е била задължителна за всяка дама.

Днес официални модни шапки се носят само при специални поводи, но кой знае, модата им може да се завърне един ден.

По често се носят обикновени, топли шапки за през зимата и за слънце през лятото, отколкото за стил. Може би шапката се завръща към основните си функциии?
KY-Derby-15KY-Derby-13a-KY-Derby-2

Шапката е променяла формата си драстично през хилядолетията
От първото листо предпазващо от дъжд и слънце, животинска кожа  пазеща от студа до странни, лишени от практични приложения композиции красящи главите и изразяващи обществен статут.

Шапката днес означава много неща, а употребата й зависи от редица фактори като: времето, религиозни причини, част от правилата за работа или безопасност на труда, моден аксесоар, принадлежност и др.

Размерът на шапката се определя като се измери обиколката на главата около 1.3 см над ушите и се раздели на числото „пи“. Има и шапки конфекция,  унифициирани  стандарти – малка, средна, голяма, а някои – като бейзболните шапки – имат механизъм за коригиране на размера.

Някои видове шапки

ГЕНИН -Така се нарича високата конусообразна женска шапка. Приписват създаването й на Изабела Баварска /1395 г./. Височината на този вид шапка стигала до 1 м. От върха на тази “кула” висял воал, който падал към раменете на дамата. Косите били събрани под шапката. Този кошмар в различни вариации бил модерен приблизително век.

ТРИЪГЪЛНАТА ШАПКА идва на мода по времето на Людовик ХІV. Той обичал да демонстрира хубавите си дълги къдрави коси. Този вид шапка дори става част от военна униформа. По-късно я заменя двуъгълната.

МИТРА-Висока, орнаментирана с кръстове и ленти. Тази шапка имали и имат право да носят и днес само папата, кардинали и епископи.

BoaterStrawHat wb.jpg Сламена шапка е шапка, изработена от преплетени сламени пръчици. Основното ѝ предназначение е да предпазва от слънцето.

Harry S Truman sombrero.jpg Сомбреро е традиционна максиканска шапка с голяма периферия. Идва от думата sombra на испански, което означава сянка.

Charlie Chaplin.jpg Бомбе е твърда мъжка шапка, която е заоблена с форма на полусфера отгоре. Чарли Чаплин носи бомбе в много от филмите си.

Chapeauclaque.png Цилиндър е висока твърда шапка, равна отгоре, която се е носела предимно в края на 19-ти и началото на 20-ти век в комбинация с фрак.

Ето и още 18 интересни факта за шапките, които подбрахме за вас.

ТЮРБАН- Възникнал е в Месопотамия преди 5000 години. Придобива популярност в Европа по време на кръстоносните походи. През ХVІІ – ХVІІІ век изчезва от европейската мода, за да се появи отново по време на египетския поход на Наполеон. Отново става изключително популярен 40-те години на ХХ век.

ЧАЛМА– Прилича на тюрбана, но се намотава върху фес или тюбетейка. В Средна Азия всички “прилични” хора били с чалми от петгодишна възраст. Обичаят да се носи чалма е свързан с това, в случай, че те застигне смърт в дългия път през пустинята, дългото парче плат можело да се превърне в саван.

ПАНАМА е еквадорска сламена шапка, ръчна изработка. Срещала се е още при инките в ХVІ в. Получила своето название преди приблизително 100 години. Благодарение на нея работниците, реконструиращи Панамския канал, се спасявали от изгарящото слънце. И днес майсторите на панами работят както някога. Обикновената се изплита за няколко часа, а “елитната” – за 5 месеца. За да бъде качествена шапката, трябва да се изработва на лунна светлина или в сумрачно време.

БОЛИВАР.-Това е широкопола шапка. Наречена е така в чест на героя на Латинска Америка – Симон Боливар. Любима на либералите в ХІХ в.
ФЕС. Кръгла, с плоско дъно и пискюлче. Популярна при турците и арабите. Кръстоносците пренасят модела в Европа. Става доста популярен тип шапка. Използвали я и жените, и мъжете. Разликата била в цвета на пискюла. За господата – син или черен, за дамите – златен.

Basker.jpgБАРЕТА – това е шапка от мек плат, обикновено кръгла. Има и модели с квадратна форма. Свързва се с бохемството като философия и начин на живот.

ПИЛОТКА. Тя възникнала като част от униформеното облекло на летците в Първата световна война. Но екипите от наземните отряди също харесали униформените шапки и поискали да ходят с такива. Разказва се следната история: един от служителите на авиопарка заминавал в отпуск. Искал да се изперчи пред любимата си. Изпратил телеграма с текст – заповед до командира :”Да се въведат пилотските шапки в униформите на всички авиационни работници”. Подписал се със своето име – Александър. По това време шеф на руската авиация бил великия княз със същото име.Случило се така, както го замислил войникът. Приели телеграмата като заповед от княза. Раздали пилотки на всички и така останало, въпреки че измамата скоро била разкрита.

Felthat.jpg Каубойска шапка е вид шапка, характерна за каубоите в САЩ, Канада и Мексико. Тя е най-често кожена, сламена или от филц, със широка периферия, повдигната нагоре от двете страни.

Tubeteika.JPG Тюбетейка е кръгла или квадратна, островърха или плоска шапка, характерна за страните от Централна Азия, като Узбекистан, Казахстан, Киргизия, Туркменистан, Башкирия и Татарстан.

Fes.jpg Фес е мъжка шапка, която има форма на пресечен конус с червен цвят, а на горната и част има черен пискюл.

Gatsbycapsmall.jpg Каскет е вид мека мъжка шапка с твърда козирка,  горната му част се изработва от 8 еднакви триъгълни парчета плат, които се съединяват в средата с кръгло копче, облечено в същия плат.

Ushanka of Soldier of Soviet Army-1.jpgУшанката е вид зимна мека шапка с наушници, направена от кожа с козина. Именно от наличието на „уши“ идва наименованието ѝ.Това е типично руска шапка, разпространена по цяла Русия.

Jean-Baptiste Greuze 003.jpg Бонето е дамска или бебешка шапка без периферия. Днес рядко се носи, най-вече от бебета. От двете страни на шапката падат обикновено 2 връзки, които се връзват под брадичката. Бонето е особено популярно сред жените на Запад през 19 век. Носена е и от мъже като нощна шапка.

Truckerhat.jpg Бейзболна шапка е вид мека шапка с дълга твърда козирка, която се използва най-вече в спорта бейзбол, но е много популярна и в ежедневието. Може да се носи с козирката отпред или отзад.

Vilmabanky.jpg Клоше е мека камбановидна женска шапка с малка периферия, много популярна през 1920-те. Създена е от френската манекенка Каролин Ребу. Макар в осъвременен вид, модата на клошето се завръща през първото десетилетие на 21-ви век.

Идеи за шапка

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 580 пъти