Пастата е истинска кралица от италианската кухня, но Италия е богата на безброй апетитни специалитети, които са широко разпространени навсякъде. Като започнем от пицата, измислена от римляните, които се хранели с „плацента“ – кръгъл хляб, намазан със сирене и мед и продължим със сладоледите и тирамису. Друг принос на италианската кухня е разпространението на вилицата. Този прибор се появява във Венеция през 11 век.

Пицата със сирене „Маргарита“ носи името на Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто 1. През 1889 г. кралицата повикала най-известния майстор на пици по онова време – Рафаеле Еспозито, за да изпробва негова вкусотия. Специално за повода, той създава пица с домати, „Моцарела“ и босилек, които са и цветовете на италианското знаме.

А сладоледите съществували още от преди 3000 години, още в древността гърци и римляни са смесвали сняг с плодов сок, вино или мед. Италианците усъвършенствали древната формула и станали експерти в приготвянето му.

Искате ли и вие да вкусите от превъзходството на италианския сладолед … опитайте:

Продукти:

4 жълтъка

100 грама захар

500 грама мляко или сметана

Начин на приготвяне:

1. Разбийте жълтъците със захарта, докато се получи кремообразна смес.

2. Поставете сместа в съд и започнете да бъркате.

3. Когато продуктите са идеално смесени, започнете постепенно да добавяте млякото и изчакайте сместа да се сгъсти.

4. Охладете напълно получения крем и от време на време разбърквайте.

5. Поставете крема във фризера и оставете да се замрази (около 3-4 часа).

Като използвате тази рецепта и добавяте съставки по ваш избор – мед, плодове, шоколад и т.н., може да направите различни сладоледи.

К. Герчева, Януари 2011

Рецепта: „Италианска кухня – стъпка по стъпка – част 2“

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 531 пъти