Тирамису – за по-вкусен ден
Доказано е, че прочутият италиански десерт – тирамисуто повдига настроението, а историята му е също толкова интересна. Според една от най-разпространените истории, този десерт за пръв път е бил приготвен в Сиена (Италия) в чест на гостуването на тосканския херцог Косимо Медичи ІІІ. Той толкова го харесал, че бил наречен „Супата на херцога“. По време на едно от своите пътувания из страната, херцогът оставил рецептата във Флоренция. Не след дълго десертът започнал да се приготвя и в Англия, където получил наименованията „Английска супа“ и „Trifle“. Другата версия свързва сладкиша с венецианските куртизанки. Те обичали да похапват от него, за да имат сили за любовни преживявания през цялата нощ. Техните кавалери от висшето общество също харесали тирамису.
Но стига толкова история, за да се насладим на неустоимия му вкус е нужна малко практика и от вълшебните подправки любов и усмивки …
Необходими продукти:
250 г сметана
24 броя фини бисквити (например бишкоти) – броят им зависи от големината на бисквитите, приблизтелно 2 кутии бисквити.
1 ч.ч. горчиво и силно еспресо кафе
1 ликьорена чашка ликьор „Амарето“ (или бадемов/портокалов ликьор
4-5 с.л. какао на прах
5 яйца
500 гр сирене маскарпоне /извара
Захар на вкус – около 1 ч.ч.
Приготвяне:
1. Разбива се сметаната с част от захарта на плътен крем
2. Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг (става по-пухкав, ако се добавят няколко капки оцет или лимонов сок и щипка сол).
3. Разбива се сиренето много добре с миксер и към него се добавят жълтъците и останалата част от захарта.
4. Внимателно се разбъркват трите смеси на гладък крем .
5. Бисквитите се потопяват за миг в чаша с кафе, към което е прибавен ликьор, нареждат се на дъното на малка тавичка или форма за торта и върху тях се изсипва част от крема. Отново се нареждат втори пласт от бисквити и крем. Отгоре се наръсва с какаото.
Източник рецепта: http://forum.kulinar.bg
Статията е прочетена 1 842 пъти
Вашият коментар