Стил » Здравето, продукти, Стил на хранене

Здравословни храни през лятото

публикувано от:  на юли 29, 2011 коментар

здравословни храни

Здравословни храни през лятото на нашата трапеза. От голямо значение за комфорта ни в жегите е начина ни на хранене. Тежките храни се отразяват неблагоприятно  върху поносимостта ни към жегата, способността да се охлажда тялото, кръвното налягане,  и всички други  процеси в тялото.  Поемайки здравословни  храни, първо на стомаха ще е по-леко, пикантните и солени храни повишават апетита и така количеството на консумирани храни, освен това имат нужда от повече течности за да бъдат усвоени. Могат да доведат до обезводняване, високо кръвно, затруднено дишане, лошо храносмилане и други. Плодовете и зеленчуците са най-подходящата храна през лятото. Съдържат необходимите фибри, витамини, минерали, сочни и приятни на вкус, леки за усвояване.  Все пак организма се нуждае от мазнини, но от „добрите мазнини“.  Лъжица зехтин в салатата, 50 гр ядки,  не тлъста риба и пиле,  ниско маслени сирене и мляко, две – три яйца на седмица и  малко „добрите“ въглехидрати  ще донесат на организма необходимите хранителни вещества.

Тежките, тлъсти и пикантни меса, сандвичи, алкохол, газирани и енергийни напитки трудно се усвояват от организма, увеличават температурата, повишават  нуждата от количество течности и като цяло натоварват организма.

Лятото е чудесен сезон за разтоварване. Все пак не трябва да се променя драстично начина на хранене или пък да се провеждат изтощителни диети, просто трябва да се  насочим здравословни храни. Умереното и балансирано хранене  е достатъчно за да бъдем здрави и в добра форма.

вредни храни

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 481 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


  1. Лазар Лазаров says on: 24 септември 2013 at 19:23

    Аз съм превърженик по скоро на втория вариант,с много мазна храна и прелично количество алкохол

Свързани статии:

  1. Лятно меню | Стил

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!