pochistvaneЗащо пък не? Всеки знае поговорката : „Не оставяй днешната работа за утре”, но си оставаме със знаенето й. По ни допада идеята за голямото пролетно чистене. То така или иначе няма да ни избяга. Отворим ли прозорците да влезе пролетта, с нея влиза и порива за промяна, чистота и свежест. Тогава ще  почистим основно дома си и ще се отървем от всички ненужни вещи, складирани по шкафовете или в килера. Удовлетворението след това е несравнимо, но често през пролетта пък изпитваме синдрома на пролетната умора.

За да ни е лесно на пролет, можем да си помогнем с мънички зимни почиствания. Ако оставим днешната работа за утре, утре как ще я свършим плюс утрешната? И утре ако не успеем, вдругиден става работа за три дни, още по непосилно. Затова:

*Неотложните работи

Замърсяванията се почистват на момента, няма да се натрупва работа с много по-голямо усилие и средства. Кал, пясък, сняг.. . разсипана храна и дребни частици от нещо друго…Веднага. Печката след готвене, чиниите след хранене, ползваните вещи да се връщат на мястото…все неотложни за друг път неща.

*Седмични работи

Всеки ден се отделя по особенно внимание на едно от помещенията

Кухня, Хол, Спалня, Коридор, Баня, Тоалетна, Тераса. Връщане на порядъка на всяко от тях, чекмеджетата и шкафове в тях, прах и петна, конденз и мухъл, паяжини, пръски варовик в санитарните помещения,  прозорци и огледала. освобождаване от ненужни вещи и опаковки.

* Месечни работи

Малкото голямо почистване на целия дом. Прахосмукиране, тупане, чистене миене. Всичко в едно и понеже сте се грижили редовно, то ще ви отнеме не повече от час. После можете да си почивате и да се забавлявате.

Малко съвети за почистването:

1. Кал и сняг не са трудни за почистване, но все пак не изчаквайте да “отлежат”, а ги почистете на момента.

2. Пясъка, които внасяте с обувките , може да надраска плочките в коридора, кухнята и банята. Затова почиствайте редовно пода в тези помещения.

3. Поне веднъж седмично минавайте с прахосмукачка килимите, за да премахнете наслоения по тях прахоляк. Ефектът ще бъде по-голям, ако ползвате прахосмукачка с пара.

4. Перете одеалата, покривките за легла и другите дебели завивки поне веднъж в месеца.

5. Отделете един ден, за да прегледате внимателно съдържанието на гардеробите, раклите и шкафовете в дома си. Отделете вещите (дрехите, обувките) които отдавна не ползвате, и ги изхвърлете или подарете. Няма абсолютно никакъв смисъл да чакате до пролетта, за да направите това.

6. Не забравяйте да прегледате основно и гардероба на децата си. отървете се от всички дрехи, които са им омалели или вече са прекалено износени. Огледайте се и за играчки, които не ползват и само разхвърлят или недоволстват, че трябва да подреждат.

7. Погрешно е схващането, че зимата не е подходящ сезон за почистване на прозорци. Напротив – тогава те се цапат най-много, а освен това и замръзват. Можете да предотварите това, като ги измиете с течност, съставена от една част антифриз и две части вода.

8. През зимата лесно се образува и плесен. Ако забележете някъде в дома си, веднага я премахнете. Най-добре е да използвате топла сапунена вода с няколко капки белина. Ако не искате плесента да се появи отново, купете си специален препарат. В супермаркетите се предлага голямо разнообразие.

9. Не забравяйте да почиствате и често пренебрегваните участъци като вратичките на микровълновата печка и миялната машина, вътрешните страни на рафтовете на хладилника, фурната, дръжките на вратите, дори домофона.

10. Избягвайте да използвате прекалено агресивни препарати. Обикновената сода за хляб, разтворена в топла вода, върши чудеса. Все пак добре е от време на време да ползвате дезинфекционни препарати или кърпи, тъй като те са безмилостни към прахоляка и бактериите.

11. Всеки член от семейството да си има задължения и да си ги спазва, да се грижи за своите вещи и места, да помага и за общата чистота и ред на дома.

12. Чистотата и реда не свършва до вратата на вашия дом. Грижете се и за коридора, входа, градинка, под терасите и навсякъде  оклоло сградата на дома си. Освен това боклука става боклук когато се смеси в една обща хомогенна маса с неприятнен вид и мирис. Поинтересувайте се къде и как може да  изхвърляте неща, които могат да се рециклират, да се използват от други хора или да се разграждат по естествен начин.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 585 пъти