Във виното е част от истината – другата част е в правилната му консумация. Затова преди да ви налее виното, сервитьорът трябва да ви даде възможност да го тествате. След отварянето на бутилката трябва да ви покажат тапата – тя трябва да има равномерно оцветяване само отдолу. Ако цялата тапа е оцветена или има “вена”, която стига до горния й край, това може да е знак, че виното е повредено от топлина. След като ви налеят вино, леко го разклатете и помиришете. Дръжте чашата за столчето, ако пръстите ви са върху самата чаша, това ще повиши температурата на виното, а за да усетите вкуса му, трябва да отпиете с бавно темпо.

Различните вина се съчетават добре с различни храни. Правилото е колкото по-тежка храната, толкова по-тежко трябва да е и виното. Например, лекото, бяло месо се съчетава по-добре с бяло вино. Но ако е печено на скара или с по-тежък сос, цялостният вкус ще е по-тежък и ще бъде по-уместно да изберете червено вино.

Не на последно място всяка глътка трябва да ви носи щастие и красиви емоции! Наздраве!

Снимка: Светлина Василева

Интериор: Kose Wine House, Варна

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 184 пъти