Мери Блеър - (Mary Blair)
Мери Блеър - (Mary Blair)

Мери Блеър (Mary Blair) е американски художник, която е работила за компанията Walt Disney. Истинското име на Мери Блеър (Mary Blair) е Мери Робинсън. Тя допринася изключително много поразително за концепцията на такива филми като „Алиса в страната на чудесата”, „Питър Пан”, „Песента на Юга” и „Пепеляшка”.

Родена е на 21 октомври 1911 г. в McAlester, Оклахома, но докато е все още малко дете заедно с родителите си се преместват в Тексас, а по-късно в Калифорния, когато е на около 7 години. След като завършва от San Jose State College, Мери печели стипендия за известния Институт по изкуство в Лос Анджелис, където й преподават учители като Прут Картър, Морган Ръсел и Лорънс Мърфи. През 1934 г. тя се омъжва за художника Лий Евърет Блеър (роден на 1 октомври, 1911 – починал на 19 април, 1993 г.). Тя е доведена сестра на аниматора Престън Блеър (1918-1994).

Двамата Блеърс скоро започват работа в анимационната индустрия и се присъединяват към Ub Iwerks студио.Мери работи за кратко върху рисунките за анимацията Дъмбо.

След като напуска студиото, за кратко време през 1941 г., Мери Блеър (Mary Blair) пътува до различни южноамерикански страни с Уолт и Лилиан Дисни, както и други изпълнители на изследователското турне като част от програмата на президент Франклин Делано Рузвелт „Добрата политика”.

 В началото на 1950 г. тя започва да работи за студиото на Дисни за стайлинга на Пепеляшка (1950), след което Алиса в страната на чудесата през 1951 г. и Питър Пан през 1953 г. Художествено влияние на нейната концепция в изкуството се усеща много силно в тези филми, както и в няколко анимирани късометражни филми, които тя проектира през този период .

След завършване на Питър Пан, Мери подава оставка от Дисни и работи като графичен дизайнер и илюстратор на свободна практика. Създава рекламни кампании за компании като Nabisco, Pepsodent, Maxwell House, Beatrice Foods и др. Тя също така илюстрира няколко Златни книги на издателя „Саймън и Шустер”, някои от които никога не излизат от печат, както и предназначени за Коледа и Великден комплекти за Radio City Music Hall.

През 1971 г. тя завършва нейния 27 метров стенопис за съвременния курорт хотел Дисни в Walt Disney World, който стои там и до днес.

 Mary Blair умира от мозъчен кръвоизлив на 26 юли 1978 г.

 През 1991 г. Мари Блеър е призната с посмъртна награда за Легенда на Дисни, както и отново посмъртно получава награда ASIFA -Холивуд през 1996 година.

А ето и част от света на Мери Блеър:

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 721 пъти