Как да я ползваме

* Не пускайте печката празна;
* Не използвайте уреда, ако вратичката е повредена;
* Винаги стойте на поне 30 см от работещата микровълнова фурна;
* При приготвяне на ястия във фурната не използвайте живачни термометри;
* Ограничете използването на сол, тъй като този уред засилва вкуса на ястието;
* Намалете и количеството мазнина, защото микровълновата печка притежава способността да готви с мазнината на самите продукти, което пък от своя страна означава, че значително можете да намалите количеството калории за деня;
*Редуцирайте използването на алуминиево фолио. За предпочитане е да си набавите специално фолио за микровълнова печка;
* Бъдете внимателни, за да не постигнете ефекта на „гърмящата вода“ или „яйцето бомба“. Несъмнено всеки, използващ често този уред, е попадал в ситуация, при която е прекалявал със затоплянето на чаша чай или кафе и тя експлодира. Ако използваме обикновен котлон, най-долният слой се загрява най-бързо, след което при разбъркване течността се темперира. При микровълновата фурна обаче почти целият обем се загрява равномерно, не се образува пара и течността експлодира дори при незначително разклащане. Това може да бъде изключително опасно и да доведе до поне втора степен изгаряне. От друга страна, ако се опитате да сварите яйце в микровълновата фурна, непременно трябва да отчетете факта, че 95% от съдържанието на яйцето е вода. За да не попадате в ситуация, при която съществува реален риск сериозно да се нараните или да се наложи да почиствате дълго време полуопечен белтък и жълтък, си осигурете ръководство за експлоатация, в което можете да намерите подробни препоръки с времената за оптимално загряване на различните продукти.

Какво казват специалистите:

Още с появата си на пазара микровълновите печки предизвикват спорове дали храната, приготвена в тях е полезна или вредна за здравето. Говори се какво ли не: че микровълните влиаят на вътреутробното развитие на детето, предизвиквайки патологични изменения, че може да предизвика рак, и т.н. каква е истината?
В САЩ само 10% от населението не се възползват от удобството на тази битова техника. При покупката и консултантите уверяват клиентите, че тя е напълно безопасна за здравето.
Тези печки използват радиовълни, както в обикновения радиоприемник, но значително по-мощни и с друга честота. На въздействието на радиовълни с различна честота ние сме подложени всекидневно – от клетъчните телефони, телевизорите, компютрите и др.
Вълните на микровълновите печки, насочени към храната, свързват белтъка, което всъщност става и когато яденето се вари. След като процесът приключи, в храната няма никакво остатъчно излъчване. Тоест храните, приготвени в такава печка, са толкова вредни, колкото и сготвените на обикновена печка.
Истина е, че в чист вид използваните в тях лъчи могат да влиаят на човека, например да предизвикат сериозно изгаряне, но печката е снабдена със специална метална мрежа, която не пропуска лъчите. Така че вредата ще бъде осезаема, само ако всеки ден в продължение на 8 часа стоите на разстояние 5 см. от нея. Сам на такова разстояние могат да бъдат уловени частично вредните микровълни.
Според гастроентеролозите храната приготвена в микровълнова печка, може да бъде канцерогенна само ако първоначално е съдържала вредни вещества. В процеса на приготвяне обаче такива вещества не могат да се образуват.
Сред специалистите се чуват гласове “за” и “против” този домакински уред. Американски учени заявяват, че благодарение на него в САЩ заболяванията на рак на стомаха са намалели, тъй като при приготвянето на храната в този вид печки не се добавя масло, а и самият метод е най-щадящ – на пара. Освен това витамините и минералите в хранителните продукти се запазват два пъти по-добре поради краткотрайната обработка. В института по хранене към Руската академия на науките са установили, че когато се готви на обикновена печка, се разрушават до 60% от витамин С, а в микровълновата – от 2 до 25%.
През 1989г. швейцарския биолог Хертел и проф. Бланк правят опити да изследват влиянието на храната, приготвена в микровълнова печка върху човека. Тъй като не им достигат средства, те се ограничават само с едно “опитно зайче”. Въпросното лице получавало поред храна, сготвена на обикновена печка, и ястия от микровълнова. Двамата учени твърдят, че след приема на микровълнова храна в кръвта му настъпвали изменения наподобяващи началото на патологичен процес, тоест на рак. Увеличавал се броят на левкоцитите. Никой обаче не се вслушва в предупрежденията им, че този вид храна може да доведе до рак на кръвта.
През 2008г. Световната здравна организация се произнася: лъчите в микровълновите печки не оказват вредно влияние нито на човека, нито на храната. Единственото предупреждение е орта с кардиостимулатори да бъдат внимателни, тъй като те могат да бъдат чувствителни към интензивността на микровълновия поток. Препоръките на СЗО към тях са да се откажат от клетъчните телефони и микровълновите печки.

Какво казват потребителите:

Привържениците й се обединяват около мнението, че:
Пести електроенергия;
Намалява времето за готвене средно с около 30 – 45 минути
Намалява многократно времето за размразяване;
Сготвеното ястие е по-здравословно (храните са леки и нямат нужда от мазнина)
Много е практична, бърза за стерилизация на шишета и посуди за хранене на новородени
С микровълновата фурна се борави лесно и безопасно

Противниците твърдят, че всичко казано до тук е много спорно и че микровълновото чудо може да бъде опасно и измамно.
Температурата била недостатъчна да бъдат унищожени намиращите се в продуктите микроби и бактерии
С отварянето на вратичката се съпътства от вредни за здравето излъчвания.
Друг недостатък е това, че сготвената в нея храна е безвкусна .

Създателя:

Сър Пърси Спенсър – самоукият инженер
Сър Пърси Спенсър е член на Американската академия за наука и изкуства, на Института за радиоинженери, има степен Д-р хонорис кауза към Техническия университет на Масачузетс, автор е на над 150 различни патента и е награден с най-високото отличие на Щатската флота. Без съмнение той е един от най-големите откриватели на нашето време. Роден на 19 юли 1894 год. в Холандия, Пърси Спенсър загубва рано своите родители и едва 12-годишен започва работа. През 1920 год. постъпва на работа в Raytheon Company, където случайно открива по-ефективен способ за производство на магнетрони за радари. Достига до извода, че тези магнетрони загряват храната и водата сравнително бързо и могат да бъдат използвани за термична обработка на продуктите. През 1946 год. на пазара е пусната първата микровълнова печка с размери 1 м на 1.2 м, с тегло 120 кг и цена 5 000 $. Само няколко години по-късно – през 1967 год., фирмата, пуснала в производство първата микровълнова печка, започва да предлага такива, но вече с портативни размери и цена само 500 $. Днес микровълновите фурни изпреварват по продажби газовите уреди и все повече домакини, убедени в достойнствата на тези електроуреди, ги превръщат от луксозни вещи в необходимост и част от ежедневието благодарение на тяхната икономичност и практичност.

Съдовете:

*Тези вълни преминават през съдове от стъкло, порцелан, керамика, през материали от типа на аркопал, картон, хартия, почти без загуба на енергия и без да ги нагряват. Но подложени на продължителна термична обработка, те се затоплят, защото горещата храна отдава топлина на съда, в която е поставена. Което означава, че готварските ръкавици и кърпата трябва винаги да бъдат под ръка на домакинята.
*Микровълните обаче не могат да проникват през метал, защото се отразяват от неговата повърхност. Ястията, поставени в метален съд във фурната, остават студени. В същото време фактът, че микровълните се отразяват от някои материали, има своите предимства: защитава от прегряване някои чувствителни детайли. Изключение правят алуминиевите съдове за дълбоко замразяване. Те могат да се поставят в печката, но само ако предварително е махнат капакът и тяхната височина не превишава 3 см. Освен това тези съдове в никакъв случай не бива да докосват стените на печката.
*Съдове от оловен кристал, порцелан с метални кантове или украшения също не могат да бъдат използвани.
*Важно е съдовете, които се използват, да нямат пукнатини, защото в печката могат окончателно да се счупят. Причината за това е водата, която остава в пукнатините при измиването – тя се нагрява и буквално взривява съда.

Внимание: микровълните могат да бъдат опасни!

„Микровълновите печки могат да бъдат опасни за здравословното състояние на човека и особено за децата“ – твърди американско издание, позовавайки се на факта, че всяка микровълнова фурна създава микровълни, които „бомбардират“ молекулите на храната, а създаващото се трептене ги принуждава да се загряват. Това от своя страна води до промяна в състава на храната. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невро- и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при микровълнова обработка (според изследване, проведено в САЩ през 1992 год.). Учени твърдят, че приемът на храна, подложена на микровълново лъчение нанася вреда на организма, изразяваща се в по-висок холестерол и нисък хемоглобин, спрямо същата храна, приготвена чрез друга термична обработка. От друга страна, микоровълните, които излъчва магнетронът, са с честота 2 450 MHz, което в честотния спектър попада в радарния обхват на UHF телевизионните канали, т. е. те са далече от опасните йонизиращи лъчения. Опасността идва от повишаващия температурата ефект, който в определени случаи може да бъде критичен за някои човешки тъкани (напр. очи, стомах, пикочен мехур и тестиси). Все пак не може с абсолютна категоричност да се определят допустимите нива на облъчване с микровълни и кога те се превъращат в биологичен риск.
Някои научни доказателства…

* Изследване, проведено през 1992 год. (Raum & Zelt), твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, подложена на друга термична обработка.
* Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека.
* В своята книга „Ефекти от готвенето в микровълнова фурна върху здравето“д-р Лита Лий твърди, че от всяка микровълнова фурна изтича електромагнитно лъчение, което уврежда храната и преобразува вече готовите субстанции в опасни органични продукти.
При друго изследване, проведено в Русия, са получени следните резултати:
*Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени;
*Мляко в комбинация със зърнена закуска, приготвено в такава фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти;
* Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки;
* Канцерогенни свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.
Руските учени също доказват подчертано структурно деградиране на тестваните храни, което води до понижаване на питателната им стойност от 60 до 90%. Факт, свързан с понижено количество на витамините В, С и Е, както и други полезни съставки.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 862 пъти