На 13.12.2011 г. от 19 часа „Домейн Бойар” успяха да омагьосат всички гости, прекрачили прага на приказната изба „Бялата къща“ – град Варна, където сред каменен зид и вити стълби се пренасяхме във вълшебната приказка, която разказваше за вкуса и аромата на виното, технология на производство и отглеждане на бели, червени и розе вина, винени сортове, съчетаване на вино с храна. Гостите на събитието имаха възможността да опитат от ТОП – вината на „Домейн Бойар”:

  • Бели вина – Совиньон блан Limited edition „Ars Longa” 2010 и Вионие “Code” 2010
  • Розе – Розе Марселан Modernes “Chanson” 2010
  • Червени вина – Каладок “Next 20” 2010 и Каберне Совиньон Платинум 2008
  • Специални вина – Ликьорен мавруд “Next 20” 2007

Повече за самата изба и българските вина в интервю за www.utro.bg ни разказа Виолета Василева, сомелиер в Комплекс „Балата къща“:

Разкажете ни повече за избата?

  • Строителството й е започнало през 1906 г. Собственост е на Антон Попов и неговия зет Атанас Анастасов Буров, който е първи братовчед на банкера Атанас Буров. Те са богата фамилия. Занимавали са се с винопроизводство дълго преди това, но са произвеждали вино в района на Горна Оряховица, в последствие решават във Варна да започнат да правят бяло вино, тъй като региона тук е известен с хубавите си бели вина. Купуват 8 декара лозя в местността Рупите, което е днешна Чайка, всъщност половината от квартал Чайка са били техните лозя. Много е интересен архитектът, който е направил не само избата, но той прави и лятната вила на семейството – казва се Петко Момчилов – той е проектирал църквата Свети Седмочисленици, минералните бани в София, жп гарата в Букурещ и редица други известни сгради. Цялото оборудване е било доставено от Франция и произвежданите вина са изнасяни основно за Франция и Германия. Много е интересен начинът, по който е построена избата – на метър до метър е само единият зид, този зид е от дялан камък, който поддържа постоянна температура. След дялания камък има един долепен зид, който е керамичен и също има охлаждащ ефект. През цялата година амплитудата на температурата е най-много 10-15 градуса, влажността на въздуха също се поддържа до 75 процента влажност. Наши партньори тук са едни от най-известните изби в България – някои от тях са Дамяница, изба Варна, Домейн Бойар, Тодоров, Сала, Тера Тангра, Милидаре, Вила Любимец.

Произвеждате ли собствени вина в настоящия етап?

  • Да, произвеждаме и наши вина, но те са съвсем ентусиастки опит – непрофесионален, просто собственикът на ресторанта и избата иска да прави за себе си и приятелите си, тъй като го влече идеята и това да се занимава с вина.

Какво е виното за вас?

  • Любов! Вино и любов – две омайни думи, които са в неразривна връзка по между си.

Има ли винена култура в България според вас?

  • Има винена култура, която не е на достатъчно високо ниво, но всички ние, които се занимаваме професионално и ценителски с виното се стремим да надградим тази винена култура и да привлечем все повече хора към идеята за любовта към виното.

Кои вина според вас са по-добри – българските или чуждестранните?

  • Аз съм много пристрастна – пила съм много чужди вина, но българските са ми на сърце. Има наистина много качествени чужди вина, но България е място, където се пият български вина. Въздуха, почвата в България допринасят за още по-добрите характеристики на българските вина.

Статия: К. Герчева, Декември 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 407 пъти