Легендарният скиор Марк Жирардели, отново е звездата на официалното откриване на ски сезона в Банско. Шампионът за пореден път поднесе приятни емоции на феновете на ски спорта, но този път и още една много специална изненада за ценителите на хубавото вино – световната ски легенда за първи път представи виното с име „Марк Жирардели”, което е българско!

От няколко години Марк Жирардели е силно свързан с България и тази връзка не е формална. Освен активно ангажиран с развитието на ски спорта у нас и популяризирането на Банско като световен ски курорт, Жирардели  бе запленен и от българското вино. Идеята да има вино носещо неговото име и то с български произход,  се развива в последните няколко години, в които световната легендата открива и се влюбва във вината от емблематичната марка Solitaire на Домейн Бойар.

Виното „Mark Girardelli” е купаж от един световен сорт СИРА и типично българския РУБИН, преплетени в уникален купаж, реколта 2010. Създадено в изба Кортен, собственост на Домейн Бойар Интернешънъл, то е творение на уникалния екип енолози на избата, които са сред най-изтъкнатите творци в българското вино, начело с Капка Георгиева и Димитър Панов, автори на легендарни вина на Компанията като – Solitaire, Domaine Boyar Platinum, Next Twenty Years, Ars Longa . Избата, разположена в сърцето на Тракийската низина е известна с методите си на микровинарство и с легендарните си тероарни вина.

Марк Жирардели е единствения скиор спечелил пет пъти световната купа – „Големият кристален глобус” в годините 1985, 1986, 1989, 1991 и 1993. Жирардели е универсален скиор, има победи във всички дисциплини, като най-много са в слалома и комбинацията. В стартовете за Световната купа постига общо 43 победи. От световните първенства по ски – алпийски дисциплини има четири златни, четири сребърни и три бронзови медала.

Официално представяне на виното “Mark Girardelli” Syrah&Rubin 2010 беше на 17.12.2011 г., 18.30 ч., Кемпински Гранд Арена Банско, зала Пирин, Белла Виста Лоундж.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 387 пъти