За мен е удоволствие да ви представя някой от най известните чаени церемонии по света. Позволете нашето пътешествие да започне от Англия, нека се потопим във тамошния дух и традиции.

Следобеден чайМоля заповядайте в замъка Хардкасъл. Присъстваме на следобедния на дамите Маркиза Уилтшир, Лейди Джеин, Лейди Меибъл и Мис Хариет.

За разпространението на чая в Англия има  крал Чарлз II, който го е пренесъл от Хонландия.  За създателка на традицията на следобедния чай се счита една от любимите придворни дами на Кралица Виктория, Ана Мария Станхоун, Дукесата на Брадфорд. По тяхно време  хората да се хранели  по два пъти на ден  – сутрин и вечер.  Дукесата огладнявала в следобедните часове, и за да хапне нещо с почтено оправдание канила приятелки на гости, на чаша чай и бисквити. Тази практика станала много  популярна, явно и други едва издържали вечерята. Превърнало се във въпрос на  чест да бъдеш поканен на следобеден чай. Покрай чашата чай и сладкишите, обсъждали важни клюки от обществения и политическия живот във Англия. Следобедния чай (Low Tea) и до днес е изискано социално събитие. Първоначално следобедния чай се е наричал Low Tea, High Tea са пиели само бедните. Но днес Следобедния чай се пие на крак и се нарича High Tea.

Идеалния английски чай се прави от две листенца и едно цветче. Както повелява традицията, чая се сервира запарен във чайник с гореща, но не вряла вода, с мляко, лимон нарязан задължително на кръгчета и захар на бучки. Първа дъното на чашата докосва захарта, след това се налива чая а лимона остава последен, чая никога не се бърка със лъжичка, тя се поставя на шест часа а чашата леко се разклаща напред и назад

Сервира се с английски курабийки с крем от прясно изцеден лимон, може да се добави шоколад стафиди или плодове.

Друг задължителен сладкиш, които трябва да присъства на масата е Трифел- пудинг, напоени със алкохол, ягоди малиново или къпиново сладко.

Това са основните неща, които трябва да се знаят за Английския следобеден чай.

Надявам се  гостите да са си прекарали добре и дълго да си спомнят за следобедния чай в замъка Хардкасъл.

Тодор

снимки от Интернет

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 463 пъти