Стил » напитките, традициите по света

Кафе лате за креативно утро

публикувано от:  на февруари 19, 2012 няма коментари
Кафе лате

Кафе лате

Лате – фино, нежно, леко, кадифено кафе. Така казват за него в Италия. Латето като напитка се появява в Италия в края на XIX – началото на  XX век. Първоначалното е съчетавало късо италианско кремообразно еспресо и голяма порция мляко в съотношение едно към десет. При това във вкуса на млякото не трябва да преобладава вкуса на кафе. С течение на времето, с появата на класическите кафе машини с вграден извод за пара, на повърхността на кафето е станало задължително появяването на слой разбито на въздушен крем мляко. В Италия латето е традиционна вечерна и есенна напитка, която се сервирва в чаши с обем 300 мл. По целият свят латето се приготвя със сиропи – карамелов, бананов, шоколадов и се поднася в комбинация от различни слоеве.  А изкуството да се разливат млечни реки в кафеените брегове се нарича Лате арт.

Съществуват няколко техники за създаване на рисунка върху кафеената пяна. Базова се явява питчинга /pitching/, който още наричат изкуство за управление на млякото. Баристите прибавят млякото по определен начин с помощта на специална кана /pitcher/ в еспресото, в резултат на което се образува желаната от тях рисунка. Качеството на изображението зависи от умението на рисуващия да контролира ръката си. Сложността на питчинга се състои в това, че струята мляко не трябва да се прекъсва. Питчинга позволява създаването на една от трите класически рисунки: розетка, сърчице или ябълка.

Втората техника – етчинг /edging/ – е най-проста: рисунката се изпълнява на повърхността на пяната с помощта на заострен предмет.

Третата техника за създаване на рисунка върху кафето – мултиарт – представлява по своята същност комбинация между етчинга и питчинга. Класическата рисунка, получена чрез вливане на млякото в еспресото, след това се довършва или допълва с помощта на остър предмет. Например, до розетката може да се напише кратко поздравление или пожелание.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 120 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!