Терин от гъши дроб
Готови ли сте да се потопим отново в приказката на Филип Петров, кулинарен консултант, който споделя с нас едно от красивите чудеса на кулинарията, а именно ще ви представим негова рецепта за Терин от гъши дроб:
Терин от гъши дроб
/с мармалад от червена чушка и редукция от боровинки/
Необходими продукти:
- 200 гр. гъши дроб
- 2 гр. морска сол
- 2 гр. пипер меланж
За маринатата:
- 10 мл коняк
- 10 гр. олио от трюфели
За мармалад:
- 10 бр. пържена червена чушка
- 20 гр. захар
- 3 с.л. оцет балсамико
- 1 с.л. чили
За червения сос:
- 200 гр. боровинки
- 20 гр. захар
- 10 мл. порто
Начин на приготвяне:
Почистваме гъшия дроб от ципите и го мариноваме в коняк и олио от трюфел.
Поставяме гъшия дроб в терин, увиваме в стреч фолио и оставяме да престои от 12 до 24 часа, за да поеме маринатата. Готвим на водна баня около 60-70 минути във фурна, загрята на 100 градуса и оставяме да се охлади. Печем чушките, почистваме ги от ципите и семките нарязваме ги на бреноаз ( малки кубчета ) и ги запържваме в малко зехтин до леко карамелизиране, след което добавяме захарта, чилито и балсамовия оцет. Оставяме за още 3 мин на котлона и накрая добаваме желатин или агар-агар. Нанасяме получения мармалад върху гъшия дроб и оставяме да стегне в хладилника. Боровинките карамелизираме със захар до карамелизация и накрая фламбираме с порто. Сервираме със свежа салата от рукола и соса от боровиинките.
Съвет от Филип Петров: Терината или терина по-познато и често срещано по втория вариант е вид съд, в който се готвят видове ястия от дивеч, морски ястия и най-често срещаното е терина от гъши дроб, което реших да ви предложа и аз в тази рецепта.
Рецепта: Филип Петров
Снимки: Личен архив
Статия: К. Герчева, Февруари 2012
Статията е прочетена 726 пъти
Вашият коментар