Готови ли сте да се потопим отново в приказката на Филип Петров, кулинарен консултант, който споделя с нас едно от красивите чудеса на кулинарията, а именно ще ви представим негова рецепта за Терин от гъши дроб:

Терин от гъши дроб

/с мармалад от червена чушка и редукция от боровинки/

Необходими продукти:

  • 200 гр. гъши дроб
  • 2 гр. морска сол
  • 2 гр. пипер меланж

За маринатата:

  • 10 мл коняк
  • 10 гр. олио от трюфели

За мармалад:

  • 10 бр. пържена червена чушка
  • 20 гр. захар
  • 3 с.л. оцет балсамико
  • 1 с.л. чили

За червения сос:

  • 200 гр. боровинки
  • 20 гр. захар
  • 10 мл. порто

 Начин на приготвяне:

Почистваме гъшия дроб от ципите и го мариноваме в коняк и олио от трюфел.

Поставяме гъшия дроб в терин, увиваме в стреч фолио и оставяме да престои от 12 до 24 часа, за да поеме маринатата. Готвим на водна баня около 60-70 минути във фурна, загрята на 100 градуса и оставяме да се охлади. Печем чушките, почистваме ги от ципите и семките нарязваме ги на бреноаз ( малки кубчета ) и ги запържваме в малко зехтин до леко карамелизиране, след което добавяме захарта, чилито и балсамовия оцет. Оставяме за още 3 мин на котлона и накрая добаваме желатин или агар-агар. Нанасяме получения мармалад върху гъшия дроб и оставяме да стегне в хладилника. Боровинките карамелизираме със захар до карамелизация и накрая фламбираме с порто.  Сервираме със свежа салата от рукола и соса от боровиинките.

Съвет от Филип Петров: Терината или терина по-познато и често срещано по втория вариант е вид съд, в  който се готвят видове ястия от дивеч, морски ястия и най-често срещаното е терина от гъши дроб, което реших да ви предложа и аз в тази рецепта.

Рецепта: Филип Петров

Снимки: Личен архив

Статия: К. Герчева, Февруари 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 726 пъти