За тестото:

  • 600 гр. брашно + допълнително за омесване и разточване
  • 3 яйца
  • 250 мл. хладка вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 10 гр. прясна мая за хляб

За плънката:

  • 500 гр. сирене
  • 100 гр. разтопено масло

За заливката:

  • 3 яйца
  • 200 мл. прясно мляко
  • 2 супени лъжици захар

В купа се смесват маята, солта и захарта. Добавя се по малко от водата, като продуктите се разбъркват докато се разтворят. Яйцата се разбиват леко и се изсипват в сместа. След това се добавя брашното, на части, докато се образува лепкаво тесто. Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се меси докато спре да лепне и стане гладко и еластично. Това отнема около 5-6 минути. След като се замеси тестото, поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Втасалото тесто се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Завиват се на руло и се усукват като въже, като едновременно се разтягат . Фитилите се нареждат в тава с диаметър 30 см. във форма на спирала. Оставя се малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с кърпа. През това време фурната се загрява на 180°C. Яйцата за заливката се разбиват със захарта (с вилица или телена бъркалка). Добавя се млякото. Питата се залива със сместа и се пече 40-45 минути. След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 минути  преди да се разчупи.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 661 пъти