Вълшебство с Лимоново Сорбе от Филип Петров, кулинарен консултант, който споделя своя опит с вас – читателите на www.utro.bg, за да ви е вкусен денят:

Лимоново Сорбе
Лимоново Сорбе

Необходими продукти:

  • 4 бр. лимона
  • кората на 2 лимона
  • 1 ч.чаша захар
  • 200 мл. вода
  • 20 бр. кубчета лед

Начин на приготвяне:

Кипваме водата и захарта с настъргананата кора от лимоните. След това изцеждаме сока на лимоните и ги смесваме с кипналия вече сироп. В кърпа натрошаваме лед и разбиваме сиропа с леда, след което замразяваме сместа на – 15 градуса за около 4-5 часа. Изваждаме от фризера заскреженото сорбе и отново го разбиваме за да се получи гладко подобно на сладолед.

Съвет на Филип Петров:

Филип Петров
Филип Петров

Лимоновото Сорбе се препоръчва като дежастив след ядене на по-тежка и мазна храна, за да може да пречисти рецепторите и предишния вкус  на храната.

Смята се, че Марко Поло донесъл рецептата по пътя си обратно от Китай за Италия през 13 век, както и че  по негово време са го правели със сняг и десертно вино. Сорбето може да се стабилизира и с мед или глюкоза -тогава може и да не се преработва два пъти.

Приятен апетит с Лимонено Сорбе!

К. Герчева, Февруари 2012

Рецепта: Филип Петров

Снимки: Личен архив

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 491 пъти