Лимоново Сорбе
Вълшебство с Лимоново Сорбе от Филип Петров, кулинарен консултант, който споделя своя опит с вас – читателите на www.utro.bg, за да ви е вкусен денят:
Необходими продукти:
- 4 бр. лимона
- кората на 2 лимона
- 1 ч.чаша захар
- 200 мл. вода
- 20 бр. кубчета лед
Начин на приготвяне:
Кипваме водата и захарта с настъргананата кора от лимоните. След това изцеждаме сока на лимоните и ги смесваме с кипналия вече сироп. В кърпа натрошаваме лед и разбиваме сиропа с леда, след което замразяваме сместа на – 15 градуса за около 4-5 часа. Изваждаме от фризера заскреженото сорбе и отново го разбиваме за да се получи гладко подобно на сладолед.
Съвет на Филип Петров:
Лимоновото Сорбе се препоръчва като дежастив след ядене на по-тежка и мазна храна, за да може да пречисти рецепторите и предишния вкус на храната.
Смята се, че Марко Поло донесъл рецептата по пътя си обратно от Китай за Италия през 13 век, както и че по негово време са го правели със сняг и десертно вино. Сорбето може да се стабилизира и с мед или глюкоза -тогава може и да не се преработва два пъти.
Приятен апетит с Лимонено Сорбе!
К. Герчева, Февруари 2012
Рецепта: Филип Петров
Снимки: Личен архив
Статията е прочетена 491 пъти
Вашият коментар