Стил » Изкуство, музика

Джоакино Росини

публикувано от:  на февруари 29, 2012 няма коментари
Джоакино Росини

Джоакино Росини

Композиторът на „Севилският бръснар“, Джоакино  Росини  е имал късмета да се роди на страната дата  29 февруари. Джоакино Антонио Росини (Gioachino Antonio Rossini) е световно известен, италиански композитор написал над 30 опери и други музикални произведения. Росини  е роден на 29 февруари 1792 в Пезаро в семейство на музиканти, от пътуваща оперна трупа.  В годините на по-късното си детство, родителите му се установяват в Болоня и Росини  учи музика при падре Матей, подготвя се добре и влиза в музикалния лицей.

Творчеството на Джоакино Росини е ново ниво за  разцвета на италианската опера. Най-известните му опери са „Севилският бръснар“, „Пепеляшка“, „Семирамида“, „Отело“, „Крадливата сврака“ и други. Нарастване на неговата популярност, той започва да посещава големите, европейски столици. От 1824 се установява  в Париж и става директор на Италианския оперен театър.

В края на живота си пише църковна музика. Росини умира на 13 ноември 1868 в Паси, близо до Париж.

Името на  Джоакино Росини  носят  Росиниев Оперен Фестивал (Rossini Opera Festival) , Държавната Консерватория (Conservatorio Statale „Gioachino Rossini“ di Pesaro), както и Международната музикална Фондация (Fondazione Rossini) в Пезаро. Творчеството на Джоакино Росини, остава в световното културно наследство.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 250 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Етикети:

==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Събитията, които са се случили на днешния ден: 29 февруари | Справочник

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!