Рецепта за почитателите на рибните деликатеси от Филип Петров, който издаде тайната на вкусния Тартар от дива сьомга за читателите на www.utro.bg:

Необходими продукти продукти:

  •  100 гр. филе от дива сьомга без кожата
  • 15 гр. каперси
  • 80 гр. маринована краставица
  • 10 гр. див лук
  • 10 гр. зелен лук
  • 5 гр. джинджифил
  • 1 с.л. сок от лайм
  • 2 гр. морска сол
  • 2 гр. черен пипер
  • 20 мл. тъмен соев сос
  • 3-4 гр. агар-агар

Начин на приготвяне:

Тартар от дива сьомга
Тартар от дива сьомга

Филетираме сьомгата или си купуваме готово филе без кожата. Нарязваме рибата и краставиците на бреноаз (малки кубчета) наситняваме каперсите, джинджифила, зеления и дивия лук, след което осоляваме с морска сол и пипер меланж и подправяме с изцедения сок от лайм или лимон. Може да се подправи и с лимонов дресинг пасиран със зехтин и горчица. Отделно в съд на котлона оставяме соевия сос и агара, може и желатин, да кипне и оставяме на страна да се охлади и желира. Нарязваме желето на ленти и декорираме с тартара. Можете да го сервирате със  салата от рукола. Нашият сомелиер предлага към това съчетание на аромати, свежест и билки шампанско Кава  Жуве Камп Брут Розе.

Забележка: Когато се сервира рибен тартар винаги се поднася със соев сос. Но ако пробвате тази рецепта и направите желето от соев сос не е необходимо да се сервира с отделен соев сос. Едното замества другото.

 

Съветът на Филип Петров:

Филип Петров
Филип Петров

Тартар е вид предястие от накълцано или нарязано на ситно сурово месо, като телешко или рибни филета, които се мариноват и се консумират сурови. Понякога, когато се прави с кълцани меса се сервира със суров жълтък върху препечена филия хляб. Тази рецепта си подхожда най-много със соев сос и виното, което сме препоръчали с нашия сомелиер.

Приятен апетит с Тартар от дива сьомга!

К. Герчева, Март 2012

Рецепта: Филип Петров

Снимки: Личен архив

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 558 пъти