Тартар от дива сьомга
Рецепта за почитателите на рибните деликатеси от Филип Петров, който издаде тайната на вкусния Тартар от дива сьомга за читателите на www.utro.bg:
Необходими продукти продукти:
- 100 гр. филе от дива сьомга без кожата
- 15 гр. каперси
- 80 гр. маринована краставица
- 10 гр. див лук
- 10 гр. зелен лук
- 5 гр. джинджифил
- 1 с.л. сок от лайм
- 2 гр. морска сол
- 2 гр. черен пипер
- 20 мл. тъмен соев сос
- 3-4 гр. агар-агар
Начин на приготвяне:
Филетираме сьомгата или си купуваме готово филе без кожата. Нарязваме рибата и краставиците на бреноаз (малки кубчета) наситняваме каперсите, джинджифила, зеления и дивия лук, след което осоляваме с морска сол и пипер меланж и подправяме с изцедения сок от лайм или лимон. Може да се подправи и с лимонов дресинг пасиран със зехтин и горчица. Отделно в съд на котлона оставяме соевия сос и агара, може и желатин, да кипне и оставяме на страна да се охлади и желира. Нарязваме желето на ленти и декорираме с тартара. Можете да го сервирате със салата от рукола. Нашият сомелиер предлага към това съчетание на аромати, свежест и билки шампанско Кава Жуве Камп Брут Розе.
Забележка: Когато се сервира рибен тартар винаги се поднася със соев сос. Но ако пробвате тази рецепта и направите желето от соев сос не е необходимо да се сервира с отделен соев сос. Едното замества другото.
Съветът на Филип Петров:

Тартар е вид предястие от накълцано или нарязано на ситно сурово месо, като телешко или рибни филета, които се мариноват и се консумират сурови. Понякога, когато се прави с кълцани меса се сервира със суров жълтък върху препечена филия хляб. Тази рецепта си подхожда най-много със соев сос и виното, което сме препоръчали с нашия сомелиер.
Приятен апетит с Тартар от дива сьомга!
К. Герчева, Март 2012
Рецепта: Филип Петров
Снимки: Личен архив
Статията е прочетена 558 пъти
Вашият коментар