Писаните красоти от Ихтиман
Писаните красоти от Ихтиман

В град Ихтиман като, че самата земя разказва … истински остават историята, природата, красотата, но най-голямото богатство в този край са хората, които с много любов ще ти разкажат за своите обичаи и с много сръчност ще те въведат в приказката на писаното яйце. Именно тази приказност ни е дошла на гости във Варна, благодарение на Историческият музей от гр. Ихтиман, за да представи в изложба „Ихтиманското писано яйце“. Изложбата беше открита днес – 3.04.2012 г. от 16:00 часа в град Варна, Етнографски музей и ще остане във Варна един месец. Две техники бяха демонстрирани от майсторки – Веселка Борисова Гълъбова и Мария Стоянова Гъдева, наследили уменията от майките си. Освен демонстрацията, деца от кръжока по “Краезнание и етнография” към Исторически музей – Ихтиман представиха обичая “Вайдодулка “ или „Молебен за дъжд”, а за да станем част от тези български красоти, Ивелина Минева, директор на Историческия музей в град Ихтиман ни разказа повече за тях и за традициите в град Ихтиман:

Разкажете малко повече за забравените български обичаи?

  • В музеите вече се стараем да не се забравят обичаите, показваме го и днес тук във Варна. Непрекъснато организираме различни демонстрации с цел да не се забрави този занаят както в страната, така и в чужбина, тъй като имаме много международни участия. Стремежа ни е младото поколение да се научи на този занаят и да се предава от поколение на поколение, защото техниката на апликационният восък  е много интересна и развива фантазията на човек. Другата техника, с която се премахва восъка също е интересна, защото тогава яйцето е сурово, изписват се върху него геометрични фигури с восък, после се боядисва, а накрая восъка се отстранява и стават едни невероятни творения.

Според вас какво е означавал Великден за българите преди и какво означава сега?

  • Великден е един от най-големите, светли празници и според мен всички българи много го обичат, защото тогава разцъфват дърветата, всичко е цветно, разнася се едно хубаво ухание от цветята, а тези цветя от своя страна се изобразяват върху яйчицата, т.е. заобикалящата ни природа. Така, че всичко е много красиво, живописно. В София също правим много демонстрации в Етнографския музей, където идват много деца – над 100 деца на ден ги обучаваме да изписват яйчица.

Планирате ли такива обучения и във Варна?

  • За сега само днес ще демонстрираме по време на откриването на изложбата и който желае може да се опита да напише яйце, естествено с наша помощ.

Може ли да разкажете повече за ритуала „Молебен за дъжд”, който ще представите днес?

  • Към нашия музей в Ихтиман има кръжок и за да възпитаме децата си и да възродим любовта към миналото и етнографията пресъздаваме различни обичаи като топене на пръстените, молебен за дъжд. По този начин децата се докосват до автентичните носии, диалекта, характерен за нашия край, пеят автентично, играят автентични хора за дадения район и всички после нямат търпение да поставим нов обичай.

В такъв случай българското създава усмивки и любов към традициите в децата?

  • Да, разбира се. Има различни фестивали, които посещаваме, там също е застъпено българското, това което е традиционно за неговия край, защото всеки край има хубости – при едни са носиите, при други песните, но България трябва да се покаже с това и да се представи с българщината.

А какво е красивото във вашия край, с което се гордеете?

  • Ами ихтиманското писано яйце.

Благодаря ви за интервюто и ви очакваме отново във Варна!

К. Герчева, Април 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 733 пъти