Осмелихте ли се да прекрачите нашето вълшебно огледало вчера, за да се запознаете с Великденските традиции в Армения?! Защото днес ще ви подготвим за романтизма на Италия и красотите на традициите по Великден там.

Днес в Италия постът е изгубил място в религиозния живот и почти не се споменава. Ролята на козунака се изпълнява от Великденския гълъб (Colomba) традиционна икона на светия дух. Тестото на Великденския гълъб наподобява много това на козунака, но се замесва без прясно мляко, присъстват неизменно бадемите – символ на мъдростта. Освен Коломба и тук всеки регион си има традиционен Великденски сладкиш. Най-известна в Южна Италия е неаполската „Пастиера“ (Pastiera Napoletana) – торта направена от маслено тесто и пълнеж от варено жито и фина извара – съставки, свързани с християнските символи на агнеца и безсмъртието. Детски козуначета се правят от тестото за местния козунак – наречен Пинца (Pinza) в Триест или Фогаца (Fogazza) във Венеция – оформен като кръст от 4 топки, които при втасването наподобяват 4 краища на кръста. Генуа е известна в цяла Италия и със своята солена великденска торта „Паскуалина“ (Torta Pasqualina) – фино многолистно тесто с пълнеж от първите пролетни зеленолистни зеленчуци – спанак, лапад, цикория и цели варени яйца в пълнежа.

Боядисването на яйца се среща съвсем рядко само в някой отделни райони. В Триест все още се правят малки коронки или гвоздеи с боядисани яйца – коронките символизират Короната от тръни, гвоздеите – гвоздеите, с които е бил прикован Христос към кръста, червените яйца – кръвта му.
К. Герчева, Април 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 689 пъти