За днес сме ви подготвили едно пътешествие до Гърция, за да се запознаем с техните традиции по Великден … Най-важният религиозен празник в Гърция е Великден. По време на Големият вторник на масите на гръцките домакинства се слагат задължително сладки бисквитки, носещи името „Koulourakia“. Великата сряда един ден от благословията на Светия масло от риган листа (tudzież )поръсени със светена вода. На Велики четвъртък Гръцките жени влизат в гробницата с празнична украса и бели и червени цветя. На Разпети петък повечето магазини са затворени, тъй като е ден за траур. На Велика събота домакините готвят ястия за неделя, която пък протича в блажено безделие и пируване на богати маси.  Внушителни са и традициите по гръцките острови:
  • В Корфу хората хвърлят керамични изделия от балконите си на първия ден от Великден, защото чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.
  • В Миконос жените варосват къщите и месят т. нар. „лазарчета” – хлебчета във формата на хора. На Разпети петък се обикаля с Епитафия, а на Велика събота се празнува Възкресението в малкия манастир на Палеокастро.
  • На остров Сифнос домакините приготвят традиционните „великденски птички” (великденски гевречета във формата на различни животни и птици), украсени с червени яйца. Великденското агне в Сифнос се пече в „мастело” (глинен съд) с копър и местно червено вино.
  • На остров Сандорини в събота на Лазаровден  на селските площади жителите правят „Лазар” – един огромен дървен кръст, покрит с цветя, а на Велика събота след Възкресението всички се прибират вкъщи, носейки червено яйце, и хапват традиционната супа с агнешки дреболийки „сгардумия”. В неделя в много села на острова се извършва „народният съд на евреина” (човешко чучело, направено от плат), който бива осъден на смърт, бива обесен и изгорен от местните жители.
  • На остров Калимнос, островът на ловците на сюнгери, на Разпети петък шествията с Епитафия на десетте енории се събират на централния площад като се състезават чия украса ще е най-хубава. А в неделя на Великден на двата хълма, които се издигат над пристанището започва шумна война с фойерверки и динамит.
  • На остров Хидра Разпети петък се празнува по особен начин, тъй като Епитафият влиза в морето, свидетелство за силната връзка на жителите на острова с морето, за да благослови водата и моряците. След това Епитафиите на четирите енории се събират на централното пристанище на острова.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 165 пъти