Днес » празници, традициите

Петров пост

публикувано от:  на юни 11, 2012 няма коментари
Петров пост

Петров пост

Днес – 11.06.2012 г. започва Петровия пост, който ще завърши на 29 юни – Петровден. Продължителността му е различна в зависимост от датата на Пасха. Началото е винаги от неделята след Петдесетница – Неделя на всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празника – 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли. Ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май – то пост няма.

Постът се нарича още „Апостолски“, а в миналото „Пост след Петдесетница“, за да напомня за апостолите, които след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целия свят.  Петровият пост е един от леките пости – през него се разрешава консумирането на риба, с изключение на сряда и петък.

На 24 юни – Рождество на св. Йоан Кръстител, Еньовден, независимо от деня, в който се пада, също може да се сложи на трапезата риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или в неделя строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешават олио и вино.


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!