250 години от написването на "История славянобългарска"
250 години от написването на "История славянобългарска"

290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на първата българска възрожденска книга – „История славянобългарска“ се честват днес (19.06.2012 г.) под патронажа на президента и вицепрезидента.

С тържествена вечерня и петохлебие празникът ще бъде отбелязан официално тази вечер в Стара Загора. В 9 часа в единствения български храм, който носи името на Пайсий Хилендарски, започва божествена литургия, която ще отслужат Старозагорският митрополит Галактион и духовници от Светия синод. В 9 ч. започва и празнична света литургия в катедралния храм „Свети Александър Невски“. От 11 ч. в президиума на БАН започва академичното честване.

„История славянобългарска“ – книгата, която поставя началото на националното ни Възраждане, е завършена през 1762. Известни са около 70 преписа на Паисиевата история, от които до нас са достигнали около 45. Сред преписвачите са хора от ранга на Петко Славейков и Христаки Павлович. Първият препис е на Софроний Врачански от 1765 г. За живота на Паисий данните са оскъдни. Спор има дори за родното му място. През ХІХ и ХХ в. са изградени различни хипотези: Банско, село Доспей, Самоковско, или село Кралев дол, Пернишко. Според акад. Петър Динеков най-правдоподобна е хипотезата, според която отец Паисий е роден в Банско през 1722 г. Смята се, че е починал през 1773 г. в село Амбелино, което днес част от Асеновград. Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква през 1962 г.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==