Един баща забелязал, че напоследък синът му е угрижен. Извикал го при себе си, показал му буркан, пълен с топки за тенис и го попитал:
– Сине, пълен ли е този буркан?.
– Да! – веднага отговорило момчето.
Тогава баща му започнал да пуска в буркана малки камъчета, когато те запълнили пространството между топките и отново му задал същия въпрос. Момчето се засмяло и потвърдило, че бурканът е пълен….
След това бащата започнал да изсипва в буркана ситен морски пясък…: – Пълен ли е сега буркана, сине? – попитал той. Момчето кимнало утвърдително с глава.
Накрая бащата налял в буркана 2 чаши кафе и рекъл:
– Сине, представи си, че бурканът е твоя живот. Топките за тенис са големите и важни неща в живота – родината, семейството, децата, приятелите и любимите занимания. Камъчетата са значими неща като работата, колата, къщата…, а пясъкът символизира всички останали незначителни неща в живота на всеки от нас. Ако напълниш буркана първо с пясък, няма да има място за камъчетата и топките. Същото важи и за живота, сине – ако губиш времето и енергията си за дребни неща, няма да имаш време и сили за големите и важните. Ето защо първо трябва да се погрижиш за топките, после за камъчетата и най-накрая за пясъка.
– А какво символизира кафето, татко? – попитало момчето.
– Кафето, сине е за да ти подсказва, че колкото и да е пълен животът ти, в него винаги има място за едно кафе с приятел.

Добро утро, приятели! В деня ни винаги има място за по едно кафе с приятели. Пожелаваме ви приказна седмица, изпълнена с очарователни мигове, сбъднатости, успехи и късмет през дните ви, а вечерите ви … нека са сладки и обичани!

К. Герчева, Декември 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==