Православната църква отбелязва първата голяма задушница през годината – Месопустна. Тя е в деня преди Неделя Месопустна – Местни заговезни. Християните извършват помен за възпоменаване на душите на починалите.

Голяма задушница преди Великия пост
Голяма задушница преди Великия пост

За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

За една календарна година обикновено задушниците са 4 – съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

На Месни заговезни (в неделя) с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя.

Ако имате починал близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“. Обикновено на Задушница се приготвя варено жито, дребни сладки или соленки, които освен на гроба, можете да раздадете и в църквата. Там се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==