Ако искаме другите да ни следват, трябва да подкрепяме думите си с дела:

* Докато си четкаме зъбите, да спираме кранчето на чешмата.
* Когато си взимаме душ, нека той да не е по-дълъг от 4 минути.
* Ако приготвяме за закуска варени яйца или макарони, вместо да изхвърлим водата в канала, нека полеем цветята с нея.
* Водата от снощната вана на детето, нека я ползваме, за да си измием балкона или просто за отмиване на тоалетната чиния.
* Да покараме колело или да се разходим в парк или планина.
* Да разговаряме с децата за природата. Ако вече са се появили първите признаци на пролетта, нека им обърнем специално внимание.
* Ако отидем на пазар, нека да купуваме неща с малко опаковки, не в най-малките разфасовки, по възможност местно производство и разбира се сертифицирани като био продукт. И да не забравим да откажем “найлоновите” торбички. По-добре да си вземем платнена пазарска чанта.
* Да махнем зарядните от контакта, щом телефоните са вече заредени.
* Да приготвим храна с възможно най-малко термична обработка. Колкото по-свежа, толкова по-здравословна.
* Да измием чиниите, като спираме водата, докато ги сапунисваме.
* Да изгасим лампите в стаите, в които никой не стои.
* Да изключим от „stand-by” телевизора, компютъра, уредбата, когато не ги ползваме.
* Ако решим да подарим играчки за децата, то нека са от естествени материали. Можем да им купим и книга с прекрасни фотографии от природата. Особено подходящи са изданията на National Geographic както и книгата им „100 начина децата да спасят Земята”, която дава на децата съвети как да намалят потреблението на ресурси.
* Нека се забавляваме като майсторим различни неща от подръчни материали – копчета, съдове, дрехи, чаршафи и други ненужни стари предмети. Можем да си направим например калъфка за възглавница от стар пуловер или фланелка, парцалена кукла или подпорка за книги от два залепени и изрисувани по наше желание камъка. Сигурна съм, че и децата ще имат свои идеи. Иначе препоръчвам книгата „200 идеи срещу скуката“ от Пол Скот, а и в Интернет има изобилие от подобни съвети.
* Ако искаме да рисуваме, нека използваме листата и от двете им страни. Друг вариант е да си окачим черна дъска или да боядисаме някоя от вратите в апартамента със специална боя за ученическа дъска, върху която хем се рисува, хем се слагат магнити. Така няма да използваме никаква хартия, а децата много ще се забавляват да рисуват с тебешир.

Когато дойде време да угасим осветлението, нека си направим театър на сенките. Така се създава едновременно задушевна атмосфера и забавно настроение. Гаранция, че на децата ще им хареса. Това е повод да превърнем Часът на Земята и в своя традиция. Ако не всяка седмица, то поне веднъж месечно можем да оставаме на свещи. И да ни омръзнат театралните представления, ще започнем да си разказваме приказки или забавни истории.

В края на деня ще запишем на лист хартия действията на всеки член от семейството и ще изберем победителят, дал най-голям принос в изразходване на най-малко ресурси. Можем да отличим и членове със специални заслуги или да раздадем поощрителни награди на всички. Какви ще са те, пак зависи от предпочитанията на семейството ни.
Часът на Земята ще се превърне в един различен и вълнуващ ден. Игрите ще ни донесат както забавление, така и ценни уроци по отговорно поведение.
Сигурна съм че денят ще зарадва както децата, така и нас родителите.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==