Днес » България, История, календар

Ден на конституцията и празник на българските юристи

публикувано от:  на април 15, 2010 няма коментари

Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите в България. С Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 г., 16 април – денят, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 г. Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи.
Учредителното събрание във Велико Търново (10 февруари 1879 – 16 април 1879 г.) поставя началото на парламентарния живот в освободена България. То е свикано въз основа на чл. 4 на Берлинския договор, като в него участват 229 депутати. Вместо предписания от Берлинския конгрес Органически устав, народните представители в Учредителното събрание изработват Търновската конституция и я подписват единодушно на 16 април 1879 г., пише в съобщението.

Конституцията на България ще бъде раздавана безплатно в столицата на 16 април.Инициативата е под мотото „Конституцията е твоя“ и ще започне в 11.30 на пл. „Славейков“.

Поводът е Денят на конституцията – професионален празник на българските юристи. Кампанията цели да направи основния български закон по-достъпен за хората и да ги информира за текстовете на конституцията, които са основополагащи за българското законодателство.

Да бъдем правно грамотни, да знаем и да отстояваме правата си, да придобием самочувствието, че сме пълноценна и активна част от българското общество – това са посланията, които ще бъдат отправени към хората в рамките на кампанията.


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Април | Днес

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!