На 22-23 април 2010 г. се проведе панорама на професионалното образование. В състезанието за професионални умения участваха 406 ученици от 157 средни, професионални училища от цялата страна. Панорамата на професионалното образование Пловдив-2010 бе открита от заместник-министъра на образованието Милка Коджабашева.Областният управител Иван Тотев приветства участниците в Панорамата и благодари на Министерството на образованието, младежта и науката, че е избрал Пловдив за домакин.

Състезателните места, бяха разположени в палата номер 6 в панаирното градче на Пловдив. Както на всяко съревнование, емоциите се нажежават, и победителите от регионалните състезания тук вече се пребориха на национално равнище. Имаше победители, а за не успелите, остават емоциите и обмяната на опит. Най-щастливи бяха първенците зрелостници, защото за тях е последното състезание на това ниво. След месец облечени в красиви дрехи ще бъдат на своите абитуриентски балове и ще се влеят в професионалните редици или ще продължат образованието си по избраната специалност.Панорамата се провежда за втори път в България. Миналата година се проведе във Велико Търново.
Целта на панорамата е да бъдат представени най-добрите постижения на българското професионално образование. Учениците-участници ще демонстрират знания и компетентности, придобити в процеса на обучение. Оценки ще им поставят представители на предприятията – партньори и браншови организации.

Състезателните дисциплини:
* Най-добър млад автомонтьор;
* Счетоводство;
* Най-добър програмист;
* Конкурс-ревю „Съвременно младежко облекло с елементи от фолклорните райони на България”;
* Най-добър млад хлебар;
* Най-добър млад сладкар;
* Най-добър млад готвач;
* Най-добър млад сервитьор;
* Най-добър млад барман;
* Най-добър млад строител;
* Озеленяване и цветарство;
* Най-добра бизнес-идея;
* Най-добър млад фризьор и гримьор;
* Национален учебно-професионален конкурс за най-добър газов техник
* Изделия от керамика;
* Изделия от текстил;
* Художествени изделия от метали;
* Стилни мебели и дърворезба.

Иван Атанасов

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==