Казват, че вечерта преди спасов ден излизан спасиите. Те са същества еквивалентни на русалките в мъжки вариант. Цяла нощ те танцуват голи из тревите.
А всъщност , както всичко в нашия фолклор си има и смисъла. Вечерта срещу този ден, съпругът в домовете на бездетните семейства излиза от къщи и отсъства цяла нощ. При жената идват някой „спасия“ от селото. И така „хем вълкът сит, хем агнето цяло“ – семейството се сдобива с рожба, без да е одумвана жената- все пак я е посетило митично съществоl. А съпруга – той е бил спасия в някоя друга къща

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Според българските народни вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника всички болни и недъгави хора отиват да преспят на росенови ливади.Яловата жена трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват под росена и започват да се „борят“ срещу безплодието. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Ето още една история за произхода на фразата „Те ти булка Спасов ден“:
По Великден се взели двама млади,но им казали че 40 дни (до Спасов ден)не трябва да си лягат заедно.Булката,явно доста нетърпелива,всяка сутрин питала свекър си:Тате,днес ли е Спасов ден,тате,днес ли е Спасов ден.На 40-тия ден той я посрешнал с думите-те ти булка Спасов ден.

Другото ,което съм чувала за този светъл празник е, че на този ден всички бездетни семейства се събират да пренощуват на някакъв връх. Какво става там – никой не знае, но след 9 месеца на повечето се раждат рожби. Може да са се молели усърдно.
По повод на народните обичаи беше намерено научно обяснение за Спасовден, като еманация на истинската роля на пролетния секс за самочувствието на употребяващите разнообразни практики и сношения в извънсемеен контекст, но без да се засяга така наречената семейна чест. Преобразуването на чувствените енергии може да доведе и до самостоятелно /несподелено/ преживяване на оргазмичното. Всъщност всичко може да се окаже само сън в предлятна нощ или “Те ти булка СПАСОВА НОЩ”. Спасовден е после.
Момите и жените, които според обичая спяли на открито в нощта срещу Спасовден често зачевали в тази нощ. Мълвата гласи, че навремето овчарите влизали в ролята на “добрия дух” и дарявали бездетните жени с рожби.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==