Коледната елха

Несъмнено – най-разпространеният в цял свят символ за Коледните празници е коледната елха. В Германия за първи път тя става коледно дръвче. Няколко дни преди Коледа се отсича иглолистно дръвче, внася се в дома и се украсява. Днес елхата на Коледа се счита за християнски обичай – но това не е така. Още в по-стари времена, далеч пред Рождество Христово в Древен Египет са украсявали палмите. Племената в Германия по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. В началото са били украсявани само клонки от елхи, ели, борове и от около 1597 г. започват да украсяват цели дръвчета. Вечно зелените дръвчета символизират вечния живот.

Коледната звезда

А на върха на всяко коледно дръвче стои Коледната звезда. Тя е символ на пътеводната звезда, която се появила и показвала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос.

Коледните чорапи

От векове датира традицията близо до камината или вратата да се оставя коледния чорап, който Дядо Коледа да напълни с лакомства и подаръци. Неговата история е свързана с легендата за св. Николай (смятан за първообраз на Дядо Коледа), който оставил във вълнени чорапи на простора пари за зестрата на добри и красиви, но бедни момичета.

Коледната звезда на мистър Пойнсет

Макар и по-непопулярен, символ на празника е коледната звезда. През 1828г. американският представител в Мексико Джоел Р. Пойнсет донася в САЩ червено-зелено растение. Тъй като цветовете му изглеждат перфектни за новия празник, цветето, наричано Коледна звезда, започва да се отглежда в градините през 1870г. Магазините в Ню Йорк започват да го продават по Коледа, а от началото на XX в. коледните звезди стават световен символ на празника.

Рудолф със светещия нос

Червенокосият девети елен на Дядо Коледа е създаден от Робърт Л. Мей, който написал поема през 1839г. Той разказва историята на Рудолф, млад елен, който е обект на подигравки от другите, заради големия си червен светещ нос. Обаче именно той спасява добрия старец, когато в навечерието на Коледа пада мъглата, като води шейната със светлината от носа си. Оттогава историята е преведена на над 25 езика и са правени филми.

Коледните камбанки

Това е желаната мелодия. Звънчетата от шейната на Дядо Коледа.

Ангелчетата

Красивите фигурки на неземните създания, изпълват атмосферата с възвишеност и напомнят за ангелските песни възхваляващи раждането на Исус и за ангелът, явил се с добрата вест на Дева Мария.

Канела

Канелата е основният аромат на Коледа. Подправката присъства във всички варианти на коледната трапеза: от традиционните медени курабии – елхички, виненото боле със сушени плодове, та чак до сосовете за печеното месо. Според преданието канелата е символ на богатството и нейното присъствие в дома гарантира безметежен бюджет за следващата година.

Боров аромат

Миризмата на борче или елхичка е най-приятната, особено непосредствено около коледните празници. А в последните години се увеличава ползването на изкуствени елхи – те са трайни, не се хвърлят след празниците, не правят боклуци, когато почнат да увяхват и да падат игличките. Но ако не желаете да загубите чара на празника и все пак предпочитате естествените неща, то в този случай бихте могли да си вземете естествена елхичка в саксия. И след като минат празниците тя може да се засее – по този начин едно дръвче няма да бъде унищожено, а ще му бъде даден живот. А за украса бихте могли да ползвате естествени шишарки, събрани през есента.

Портокалови кори

Цитрусовите плодове отдавна са популярно и достъпно олицетворение на коледните празници. Може би защото е зима, и организмът има нужда от витамини или пък вероятно защото са свежи и много ароматни – неизменно присъстват на всяка коледна трапеза.

След като се консумират плодовете корите не се хвърлят, а могат да се използват – те се слагат из стаята в дома и по този начин свежият аромат ще присъства по-дълго с вас.

Зрънца карамфил във виното

Карамфилът също е сред ароматите, свързани с Коледа. Най-вече е популярен покрай коледните меденки.

Ванилия

Ванилията и изключително популярен аромат и дели първото място със шоколада. Би могла да се използва като украса на елхата, или да бъде поставена във фруктиерата или вазата. Ванилията на пръчици става освен за украса и за приятно ароматизиране на дома.

Сладките коледни  бастунчета

  Всъщносттова е буквата J. На един сладкар му хрумва да направи лакомства за децата с първата буква на Исус/Jesus.


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==