Днес е Архангелова задушница. Тя се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден и е последната, най-голяма задушница през годината.

Позната е на хората още като Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Почитат се починалите близки, роднини, сродници, раздава се милостиня и се молим за техните души. На Архангеловата задушница значение има църковния ритуал и прекадяването с тамян – защото се вярва, че “дяволът бяга от тамяна”.

Посещават се гробищата и се палят свещи на гроба на починалия, прелива с вино и вода – по този начин се вярва, че се задоволяват нуждите на починалите близки на “оня свят”. Също така се почистват гробвете, прекадяват се и се украсяват с цветята които сме занесли.

Запалената свещ на гроба символизира нашата вяра, пламъкът – безсмъртната душа, тамянът е символ на чистата молитва а цветята – добродетелите на починалия.

Както и на другите задушници, така и на Архангелската се правят общи трапези. В деня на Архангелската задушница се правят помени, или както още се наричат – подавки, раздавки. На близките, роднини, комшии, дошли на гроба на починалия, дори и непознати се раздава. В раздавката на Архангелската задушница присъстват жито, питки или хляб, месо – пилешко, агнешко, дребни сладки, кекс, плодове. Няма правило за това какво да съдържат подавките – може да ги направите както желаете. Житото в подавките символизира възкресението, а виното и хляба – Христовата жертва за нас.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==