Днес » днес, календар, традициите

Архангелова задушница

публикувано от:  на ноември 3, 2011 няма коментари

На 3 ноември е Архангелова задушница. Тя се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден и е последната, най-голяма задушница през годината.

Позната е на хората още като Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Почитат се починалите близки, роднини, сродници, раздава се милостиня и се молим за техните души. На Архангеловата задушница значение има църковния ритуал и прекадяването с тамян – защото се вярва, че “дяволът бяга от тамяна”.

Посещават се гробищата и се палят свещи на гроба на починалия, прелива с вино и вода – по този начин се вярва, че се задоволяват нуждите на починалите близки на “оня свят”. Също така се почистват гробвете, прекадяват се и се украсяват с цветята които сме занесли.

Запалената свещ на гроба символизира нашата вяра, пламъкът – безсмъртната душа, тамянът е символ на чистата молитва а цветята – добродетелите на починалия.

Както и на другите задушници, така и на Архангелската се правят общи трапези. В деня на Архангелската задушница се правят помени, или както още се наричат – подавки, раздавки. На близките, роднини, комшии, дошли на гроба на починалия, дори и непознати се раздава. В раздавката на Архангелската задушница присъстват жито, питки или хляб, месо – пилешко, агнешко, дребни сладки, кекс, плодове. Няма правило за това какво да съдържат подавките – може да ги направите както желаете. Житото в подавките символизира възкресението, а виното и хляба – Христовата жертва за нас.


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Етикети: , ,

==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Днес » Архангеловден

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!