Според църковния календар на 8 ноември се отбелязва Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили, известен сред народа като Архангеловден. Името Архангеловден се е променило през времето и вече се среща и като Хрангеловден или Рангеловден.

св. Архангел Михаил

Архангелов ден се предшества от Архангелова задушница, която се отбелязва винаги в съботата, предшестваща празника, и е една от най-големите задушници през годината.

Архангел Михаил (в превод означава “Кой е като Господ”) е най-силният от архангелите, които стоят до Господ и се смята, че той е техният военачалник и покровителства войниците. Освен това Архангел Михаил представя божието слово.

На него се е паднала нелеката задача да разделя душата на умиращия от тялото му с нож или сабя. Той е първият който посреща душата на починалия човек – смята се, че го прави с ябълка. В едната си ръка държи златна ябълка, с която примамва душата на умиращия, а в другата има нож, с който изважда душата от тялото. За човек, който умре с усмивка се казва, че Архангел Михаил му е дал златна ябълка, а ако си замине в мъки и се гърчи – дал му е да изпие горчива чаша. След това отвежда душата в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я насочват към ада или райската градина– в зависимост дали е грешна или праведна.

Въпреки нелеката задача – да поема първи душите на умрелите, той е символ на светлината, справедливостта, тържествуването на доброто.

На много места на този ден се правят обредни хлябове и курбан за светеца. Когато се съберат в дома на обща трапеза най-възрастният от семейството взема обредния хляб и го разчупва на кръст с молитва към Архангелите за покровителство и благодат на семейството и нивите.

В иконите Архангел Михаил се изобразява поразличен начин – с окървавен нож в ръце или държащ везни, с които се измерват човешките грехове. Също така може да се види на входа на православните храмове с меч и писание, подканящо ни да влизаме в храма с чисти мисли и чисто сърце.

В православната църква св. Архангел Михаил е един от седемте ангели, които стоят пред Господ и представя Божието слово.
Архангел Гавраил (сила Божия) е носител на Божиите тайни.
Рафаил-лечител на недъзите.
Уриил е просветител на душите.
Салатиил е молител и застъпник пред Бога.
Иехудиил е прославящ Господа.
Варахиил е подател на Божиите благословения.

Този ден се отбелязва и от хората с имена: Ангел, Ангелина,Мила, Милен, Михаил, Михаела, Райчо, Райна,Рафаил, Рая, Радмила и Рангел

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==