Св. Николай Чудотворец
Св. Николай Чудотворец

На 6 декември православната църква почита Св. Николай архиепископ Мирликийски, Чудотворец (Никулден). На празника се разрешава вино, елей и риба. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Роден е през 3-ти век в град Патара (област Ликия, Мала Азия). Още в детството си светецът е пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. Добрите дела на Св. Николай се множат и след избирането му за епископ на град Мир в Югозападна Азия. Според църковна легенда по време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. Тогава с кротка и искрена молитва към Бога светия мъж успокоил морето и възкресил моряка. Това е само една от многобройните църковни легенди, които и до днес моряци и пътешественици разказват за него. Земния си живот Св. Николай завършва тихо и блажено през 342 година. Но дори и след смъртта тялото останало нетленно и излъчвало струи на благодатни изцеления и чудеса. Памета на Св. Николай честваме 2 пъти през годината – на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и през месец май, в деня на пренасяне на светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари, Италия. Освен това църквата отдава на Мирликийския Чудотворец специална молитва и богослужебна почит всеки четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено Св. Йоан Кръстител.

Народните поверия
Никулден е всенароден зимен празник. Датата 6 декември се почита във всяко българско семейство. Според народохристиянския мит при подялбата на света, на Никола се паднали моретата, езерата и реките. Затова от дълбока древност светецът се възприема като покровител на подводния свят. Вярва се, че Св. Никола разлюлява и спира морските ветрове, ходи по вода и помага на бедстващите кораби. Старите българи казват, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя ще пази лодката от бури и ветрове. В миналото по време на морска стихия жените на рибарите излизали на брега на морето, носейки в ръцете си иконата, която потапяли до три пъти във водата,със заклинанието мъжете им да се приберат живи и здрави. Морските пътешественици пък никога не излизали в морето преди да изрекат молитва за застъпничеството на своя покровител. Често пъти пътешествениците разказват за него, че плавал на златен кораб и пристига там, където хората имат нужда от чудотворната му сила. Освен това на светеца Бог е отредил и силата да помага на сиромасите и изпадналите във финансово затруднение. Затова на Никулден празнуват и банкерите, избрали датата 6 декември за свой професионален празник.

Празникът
Св. Никола е един от светците, на който се урежда и семейно-родов празник, известен повече като молитва, черква или служба. За целта се канят роднините, кумовете и съседите и се освещава голяма трапеза, която задължително завършва с песни и веселба. На този ден празнуват хората носещи имената Никола, Николай, Николина, Николета, Кольо и др. Независимо от повода за празнуване на Никулден, едно е общо и задължително за всички – присъствието на рибно ястие на празничната трапеза. традицията повелява на празника рибника и обредните хлябове да се осветят преди семейната гощавка, а късове от тях да се раздадат на съседите. В тази връзка никулденската трапеза не се раздига през целия ден, за да бъде на разположение на гостите прекрачили прага на дома на самия празник. Традиционното рибно ястие на Никулден е т.н. рибник. Той се приготвя от шаран. Люспите на шарана се махат много трудно. Според една стара българска рецепта – взема се една стара кърпа, и се напоява с оцет-оцетът е студен. После се увива рибата в кърпата и стои така половин час. След това с тъпото на ножа се отстраняват люспите.

Прочетете още рецепти за Никулден
Предложения за декорация на празничната трапеза

Изготви за Вас
Борислав

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==