Днес » именни дни, календар

Никулден

публикувано от:  на ноември 30, 2009 няма коментари
Св. Николай Чудотворец

Св. Николай Чудотворец

На 6 декември православната църква почита Св. Николай архиепископ Мирликийски, Чудотворец (Никулден). На празника се разрешава вино, елей и риба. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Роден е през 3-ти век в град Патара (област Ликия, Мала Азия). Още в детството си светецът е пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. Добрите дела на Св. Николай се множат и след избирането му за епископ на град Мир в Югозападна Азия. Според църковна легенда по време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. Тогава с кротка и искрена молитва към Бога светия мъж успокоил морето и възкресил моряка. Това е само една от многобройните църковни легенди, които и до днес моряци и пътешественици разказват за него. Земния си живот Св. Николай завършва тихо и блажено през 342 година. Но дори и след смъртта тялото останало нетленно и излъчвало струи на благодатни изцеления и чудеса. Памета на Св. Николай честваме 2 пъти през годината – на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и през месец май, в деня на пренасяне на светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари, Италия. Освен това църквата отдава на Мирликийския Чудотворец специална молитва и богослужебна почит всеки четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено Св. Йоан Кръстител.

Народните поверия
Никулден е всенароден зимен празник. Датата 6 декември се почита във всяко българско семейство. Според народохристиянския мит при подялбата на света, на Никола се паднали моретата, езерата и реките. Затова от дълбока древност светецът се възприема като покровител на подводния свят. Вярва се, че Св. Никола разлюлява и спира морските ветрове, ходи по вода и помага на бедстващите кораби. Старите българи казват, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя ще пази лодката от бури и ветрове. В миналото по време на морска стихия жените на рибарите излизали на брега на морето, носейки в ръцете си иконата, която потапяли до три пъти във водата,със заклинанието мъжете им да се приберат живи и здрави. Морските пътешественици пък никога не излизали в морето преди да изрекат молитва за застъпничеството на своя покровител. Често пъти пътешествениците разказват за него, че плавал на златен кораб и пристига там, където хората имат нужда от чудотворната му сила. Освен това на светеца Бог е отредил и силата да помага на сиромасите и изпадналите във финансово затруднение. Затова на Никулден празнуват и банкерите, избрали датата 6 декември за свой професионален празник.

Празникът
Св. Никола е един от светците, на който се урежда и семейно-родов празник, известен повече като молитва, черква или служба. За целта се канят роднините, кумовете и съседите и се освещава голяма трапеза, която задължително завършва с песни и веселба. На този ден празнуват хората носещи имената Никола, Николай, Николина, Николета, Кольо и др. Независимо от повода за празнуване на Никулден, едно е общо и задължително за всички – присъствието на рибно ястие на празничната трапеза. традицията повелява на празника рибника и обредните хлябове да се осветят преди семейната гощавка, а късове от тях да се раздадат на съседите. В тази връзка никулденската трапеза не се раздига през целия ден, за да бъде на разположение на гостите прекрачили прага на дома на самия празник. Традиционното рибно ястие на Никулден е т.н. рибник. Той се приготвя от шаран. Люспите на шарана се махат много трудно. Според една стара българска рецепта – взема се една стара кърпа, и се напоява с оцет-оцетът е студен. После се увива рибата в кърпата и стои така половин час. След това с тъпото на ножа се отстраняват люспите.

Прочетете още рецепти за Никулден
Предложения за декорация на празничната трапеза

Изготви за Вас
Борислав


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Етикети: , ,

==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Днес » Честит Никулден!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!