Primum non nocere – На първо място не причинявай вреда!

Хипократ Хипократовата клетва се е превърнала в традиция, нещо като посвещаване в тайнство, мисия, рицарско войнство на милосърдието. Хипократовата клетва представлява комплекс от етични норми за практикуващите медицина. Всъщност не се знае дали тази клетва е написана от самия Хипократ или от неговите ученици или се е наслагвала и усъвършенствала през годините . Хипократ се смята за баща на медицината и е живял през 4 в преди новата ера. Ученик на Херодик . Трудовете „Хипократова колекция“, наброяват около 70 тома, като се смята, че около 6 са негови, а колекцията е остатък от голямата библиотека на медицинското училище на остров Кос.

Хипократовата клетва

В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.
На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.
Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.
Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.
Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.
Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.
Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.
Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.
Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.
Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!

bg.wikipedia.org

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==