Отбелязване Ден на труда, 1 май в Асеновград
Отбелязване Ден на труда, 1 май в Асеновград

Ден на труда се отбелязва всяка година на 1 май. Началото на отбелязването на Ден на труда (или както е наименованието му – Денят на труда и на международната работническа солидарност) е поставено на 1 май 1886 година в САЩ. На тази дата профсъюзите се организират и провеждат неофициална стачка, в която участващи са над 300 000 работници от цялата страна с искане да бъде въведен 8 часов работен ден. Полицията и частни охранители се намесват и след 3 дневни протести разпръскват демонстрацията в Чикаго, убити са поне 4 души, а ранени – над 200. По време на последвалия протест на другия ден – 4 май, сред полицията е хвърлена бомба, в следствие на което са ранени 6 полицаи, а един загива. Заловени и осъдени са седем анархисти, а в последствие – оправдани като невинни.

На своя учредителен конгрес Втория интернационал, проведен в Париж, през 1889 г. призовава за международни демонстрации в подкрепа на протестиращите в Чикаго. А в последствие в Амстердам, по време на своята Международна конференция проведена през 1904 г. социалистите призовават „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир.“ Конгресът решава, че най-ефективният начин за демонстрации е стачката, и призовава на 1 май всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят, където е възможно, без негативни последици за работниците.

1 май, Денят на труда е един от официалните празници в България. Като такъв, Денят на труда е приет от 1939 г. А първият опит за честване е още през 1890 г. от Топографското дружество. От 1945 г. комунистическата власт започва да отбелязва празника ежегодно. След промените, през 1989 г. Първи май остава като официален и неработен ден и продължава да се отбелязва като Ден на труда, но без ангажимент на държавата в масовите прояви.

За по-младите е може би интересно, че по времето на социализма, Първи май е отбелязван в някой страни даже и с военни паради. В Нацистка Германия също са отбелязвали този ден, но под името – „Имперски трудов ден“. В самите САЩ и в Канада Денят на труда се отбелязва в първия понеделник от септември.

А на снимката може да видите отбелязването на 1 май, Ден на труда в Асеновград през далечната 1921г.

Още по темата:  Трудът има празник

Източник: Уикипедия

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==