Roger Hargreaves
Роджър Харгрийвс - автор на “Mr. Men” и “Little Miss”

Роджър Харгрийвс е английски автор и илюстратор на детски книжки. Роджър Харгрийвс е автор на много детски книги и истории, но е известен със своите две поредици – “Mr. Men” и “Little Miss”. Книгите на Харгрвийс са станали част от популярната култура в продължение на 25 години, с продажби над 85 милиона копия по целия свят и преведени на 20 езика.

Оценен е високо от своите читатели и на проведената през 2009 г. класация на книжното десетилетие попада на 2 място – пред него е само Джоан Роулинг – авторката на поредицата за Хари Потър.

Отначало прекарва една година работа при баща си в бизнеса с химическо чистене, но не забравя своето увлечение по рисуването и желанието му да стане карикатурист. През 1971г. Чарлз Роджър Харгрийвс започва работа като творчески директор в Лондонска фирма и докато е на този пост създава първите произведения от поредицата Mr. Men – Mr. Tickle (г-н Тикъл) – както всички персонажи и г-н Тикъл има опростен вид.

Mr Tickle
г-н Тикъл - Mr Tickle. Издадена на 10-ти август 1971 год.

Той е оранжев с дълги ръце и малка синя шапка. В самото начало Роджър Харгрийвс е затруднен да намери издател, но след като се справя и с този проблем, книгите веднага се превръщат в успех, продавайки над един милион копия в рамките на три години. През 1975 г. BBC започва излъчването на анимационен сериал по произведението – Mr. Men Show където г-н Тикъл е озвучен от Артър Лоу.

През 1981 г. започва да се появява и поредицата “Little Miss” – Малката Мис, която също е превърната в телевизионен сериал през 1983 г. Въпреки, че Чарлз Роджър Харгрийвс е написал много други истории за деца, като примерно Timbuctoo, no той остава известен със със своите 46 книги за  Mr. Men”  и 33 книги – “Малката мис”.

Поредицата  Timbuctoo е серия от двадесет и пет книги, в която се  разказва историите на група животни, всяко от което носи името на звука, който те издават.

Чарлз Роджър Харгрийвс (Charles Roger Hargreaves) е роден на 9 май 1935 и почива внезапно от инсулт на 11 септември 1988 г. С жена си Кристин има 4 деца: Адам , Джайлс и близнаците Софи и Амелия.

Персонажите от Mr. Men
Първите персонажи от Mr. Men, публикувани през 1971 год
Персонажите от Little Miss
Поредицата "Little Miss" е публикувана за първи път през 1981 г.

Превел от английски: Борислав
източник: Уикипедия

Поставяйте активен линк към сайта и името на автора на материала!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==