Марта Греъм Днес (11.05.) се навършват 117 години от рождението на Марта Греъм – американска танцьорка, хореограф и танцов педагог. Нейното въздействието докато танцува на сцената винаги е било и си остава изключително силно, често сравнявано с картини на Пикасо. Тя се счита за създателя на модерния танц. Нейния принос в изкуството на танца е огромен. Тя съживява и успява да разпространи нов език на движението и да го разпространи по целия свят. Марта Греъм е първият танцьор изнесъл представление в Белия Дом, първият танцьор пътувал по света като културен посланик и първият танцьор, получил най-високото гражданско отличие в САЩ: Президентският Медал на Свободата.

Родена е през 1894 г. в Алегени, Пенсилвания. Баща й е бил психиатър и семейството й е имало висок стандарт на живот. Посещавала е училището по танци на Рут Сен-Дени и Тед Шоун – „Denishawn School of Dancing and Related Arts“. През 1926 г. е основан „Центърът по съвременно танцово изкуство на Марта Греъм“, а през 1936 г. тя създава творба си „Летопис“, с която дава началото на нова ера в съвременното танцово изкуство.

През 1948 Марта Греъм се омъжва за Ерик Хоукинс, който е един от главните  танцьори в трупата й.

През 1958 г. създава най-широко разпространената си творба „Клитемнестра“, в която е включена музика на роденият в Египет композитор Халим Ел-Дабх. Освен с него, Марта Греъм работи и с известни композитори като Аарон Копланд, Луис Хорст, Джанкарло Меноти, Самюъл Барбър, Уилям Шуман, Карлос Суриняч, Норман Делло Джойо.

Въпреки възрастта си до края на 60-те години Марта Греъм продължава да танцува. Едва тогава тя обявява приключването на кариерата си на танцьорка, а до смъртта си (1991 г.) се занимава с хореография и да я преподава.

Превод от английски: К. Герчева

Източник: http://www.pbs.org/wnet/americanmasters/episodes/martha-graham/about-the-dancer/497/

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==