На 31 май отбелязват Международния ден на блондинките. Този ден започва да се чества от 2006 година. Първата известна блондинка в историята е богинята Афродита. Тя получила златните си кичури като подарък от Зевс и самият Омир се възхищава от русите къдрици на Афродита. Египтяните, елините и римляните били изкусни в боядисването и фризирането на косите. В древна Гърция само боговете били дарени с руси коси.

Ролята на богиня на любовта в римската митология поема Венера. Вече по традиция я представят като златокъдра хубавица, но  трети век от новата ера християнството я заклеймява като грешница и русите коси се приемат като символ на порочност.

През Ренесанса русите коси стават символ на ангелска хубост, изящество и грация. Затова в картините на старите майстори херувимчетата и мадоните са с руси лимбии. Платната на Ботичели и Тициан изобилстват от златокъдри хубавици. Но 1907 година е възлова в историята на изрусената женска хубост. Тогава френският химик Йожен Шюлер забърква първата синтетична боя в апартамента си в Париж. Отначало я кръщава Aureole (ореол), после сменя името с L’Oreal., след което започва масово производство и основава козметична компания. Изрусяването обаче си оставало трудна  задача, защото най-често дамите приготвяли в домашни условия смес от амоняк и кислородна вода, за да се превърнат в блондинки, но понякога сгрешените пропорции изгаряли пагубно косите. Едва през 1931 г. американският химик Лоурънс Гелб улеснява дамите, като забърква първата боя за коса, която можела да се ползва в домашни условия. Малко по-късно основава компанията Clairol.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==